Vágólapra másolva!
Szabolcsban tartott kormányülést a kormány, Orbánt leginkább a cigányok sorsa és a csempészek érdekelték. Semjén szerint sajátos spiritualitása van Szabolcsnak, Matolcsy szerint Szabolcs az uniós fejlettségi szint harmadán áll.
Vágólapra másolva!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzetéről, azon belül is a beregi térségről tájékozódott a kormány szerdai kihelyezett ülésén, Vásárosnaményban. "Végvári benyomásokat" gyűjt a kabinet, és arra kíváncsi, hogy az intézkedései miképpen valósulnak meg az ország ezen szegletében - nyitotta meg a város polgármesteri hivatalában tartott tanácskozást Orbán Viktor miniszterelnök, majd az ülés sajtónyilvános részében Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adott tájékoztatást a beregi térség helyzetéről.

A politikus elsősorban a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki - rámutatva a közfoglalkoztatás súlyára -, a térség kitörési pontjai között pedig első helyen a mezőgazdaságot nevezte meg.

A kormányfő több ügyben is faggatta Czomba Sándort, így például a határ menti "csencselésről", ami - elsősorban az üzemanyag-csempészet - az államtitkár tájékoztatása szerint visszaszorult az utóbbi években, de a dohánytermékek még okoznak gondot.

Orbán Viktor a cigányság helyzetéről is érdeklődött, ezzel kapcsolatban a térség képviselője elmondta, hogy a közmunkaprogramban a cigány lakosság nagy része is részt vesz, a tapasztalatok pedig azt mutatják, többségük akar is dolgozni. "Az a rendszer megszűnt, amikor a segélyezés különböző bugyrain keresztül" több pénzt lehetett összeszedni, mint munkával - hívta fel a figyelmet.

Téma volt a rezsicsökkentés is: Czomba Sándor és Orbán Viktor között egyetértés volt abban, hogy a tízszázalékos csökkentés helyes lépés volt, de szükség lenne további mérséklésre.

Semjén azt mondta, sajátos spiritualitása van Szabolcsnak

A nemzetgazdasági tárca vezetője, Matolcsy György elmondta, hogy Szabolcs megye fejlettségi szintje az uniós átlagénak az egyharmada, emiatt alacsonyabb az életszínvonal is, mindezek mögött pedig elsősorban az alacsonyabb foglalkoztatási szint áll. Jelezte ugyanakkor, hogy az elmúlt két és fél évben javult a foglalkoztatás mértéke a térségben, elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhetően, és az ipari termelési mutatók is pozitív irányba fordultak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregnek van egy sajátos spiritualitása, ezért az országos átlagnál sokkal intenzívebb az egyházi élet. A különböző EU-s fejlesztések az egyházakat is érintik, a Hajdúdorogi Egyházmegye által indított magyar-román vallásturisztikai projekt keretében pedig számos egyházi épületet, több templomot fognak felújítani az országhatár mindkét oldalán - tette hozzá.

A megye emellett különösen élen jár a honosítási kérelmek területén, köszönhetően az ukrán és a román határ közelségének. Az ezt követően zárt üléssel folytatódó tanácskozás után Orbán Viktor és Czomba Sándor közös sajtótájékoztatót tart majd.