Főképp a történelemkönyveket kell átírni

Vágólapra másolva!
A tankkönyvpiac tele van bizonytalanságokkal, de az új nevet viselő Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó igyekszik tartani tempót. Amire korábban volt három hónapja az Oktatási Hivatalnak, most egy hónap alatt el kéne végezni.
Vágólapra másolva!

Ha időben megszületnek és kivitelezhetőek az új szabályok a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) a szeptemberi iskolakezdésre elkészíti és eljuttatja kiadványait az intézményekbe - mondta Kiss János Tamás, a nevet változtató, korábbi Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kiadó február 1-jétől a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven működik. A változtatás oka az a törvényi módosítás, mely szerint az állami és a nemzeti nevet csak olyan vállalkozások viselhetik, amelyek tartós állami tulajdonban vannak. A vezérigazgató leszögezte: a változás az NTK céljait, tevékenységét nem érinti, és ugyanolyan minőségben készítik tankönyveiket, mint eddig.

Kiss János Tamás rámutatott: az új tankönyvrendeletet február 15-ig ígérte a szaktárca. Nem látni még azt sem, hogy az állam által a tankönyvekért fizetett összeg hogyan jut majd el a kiadókhoz - jegyezte meg.

Utalva arra, hogy a terjesztést tavaly októbertől már a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, megjegyezte: az új rendszer miatt is lehetnek csúszások a kiszállításban.

Sok volt a munka a történelemkönyvekkel

Kitért a nemzeti tanterv és kerettantervek változásaira is, és jelezte, szeptembertől új követelmények szerint dolgoznak a pedagógusok, tanulnak a diákok. A végleges kerettantervek tavaly decemberi megjelenése után indíthatták el az új kiadványok készítését, ezeket jóváhagyásra már be is nyújtották - ismertette.

A kiosztott háttéranyag szerint az Oktatási Hivatalnak február végéig le kellene bonyolítani minden új tankönyv minősítését ahhoz, hogy a tankönyvjegyzék teljes legyen. A tankönyv-jóváhagyási folyamat korábban átlagosan három hónap volt, ha ezt nem tudja az illetékes hivatal felgyorsítani, újabb csúszások lehetnek. (Tavaly november a tankönyvé nyilvánítás részletes szabályaival nem készült el időre a hivatal.)

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató azt mondta: eltérő, hogy a tankönyveken mekkora változásokat kellett végrehajtani, nagy többségnél egy átdolgozás elegendő volt. A legkisebb átdolgozásra a nyelvi kiadványoknál volt szükség, jelentősen módosultak az irodalom- és a történelemkönyvek.

A piac harmada az övék

A tankönyvpiacra ható változásokat ismertetve szólt még arról, hogy szeptembertől felmenő rendszerben bevezetik az iskolákban az ingyenes tankönyvellátást tartós tankönyvekkel.

A kiadó háttéranyaga szerint évente több mint 12 millió kiadványból tanulnak a diákok, és ebből 4 millió példány NTK-s tankönyv, 4126 iskolából 3738 a kiadó partnere. A kiadó 2006 óta a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. tulajdonában van. A tankönyvforgalom évente mintegy 12 milliárd forintot tesz ki.