9 év után jön Budapestre a szlovák államfő

Vágólapra másolva!
Ivan Gasparovic Áder Jánossal és Orbán Viktorral is találkozik kedden. Koszorúzni is fog, majd a gödöllői polgármesterrel is tárgyal.
Vágólapra másolva!

Kilenc év után ma először érkezik hivatalos látogatásra szlovák államfő Budapestre. Ivan Gasparovic vendéglátójával, Áder János államfővel folytat megbeszéléseket, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Áder János és Ivan Gasparovic kedd délelőtt tárgyal a Sándor-palotában, majd közös sajtónyilatkozatot tesznek. A szlovák államfő később beszédet mond a Szlovákia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, majd koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművénél, az V. kerületi Vértanúk terén. Ivan Gasparovic kedden találkozik Orbán Viktorral is.

Szerdán megkoszorúzza Ján Kollár (1793-1852) szlovák evangélikus lelkész, költő emléktábláját a VIII. kerületi Luther házban. Ján Kollár 1819-től harminc éven át a pesti szlovák evangélikus gyülekezet lelkésze volt a Deák téri evangélikus templomban.

A szlovák államfő szerdán találkozik az Országos Szlovák Önkormányzat vezetőivel. Később koszorút helyez el a Hősök Emlékkövénél a Hősök terén. Ezt követően Ivan Gasparovic Gödöllőre látogat, ahol Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) polgármesterrel a magyar és szlovák önkormányzatok együttműködésének lehetőségeiről tárgyal.