Az amerikai nagykövetnek sem tetszik a legújabb Táncsics-díjas

Vágólapra másolva!
Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is azt érte a magyar kormánytól, hogy vonja vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját. A diplomata csalódást keltőnek nevezte a díj odaítélését.
Vágólapra másolva!

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonását szorgalmazta kedden. "Rendkívül sajnálatos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést" - írta állásfoglalásában a nagykövet.

"Mélységesen csalódást keltőnek" nevezte a díj odaítélését, hogy egy olyan embert tüntettek ki, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használ. "Olyan egyének kitüntetése, akik az intolerancia mellett állnak ki, párosulva azzal, hogy a kormány elmulasztotta határozottan elítélni saját politikai pártja egyik alapító tagjának rasszista megjegyzéseit, árnyékot vet a kormány által tett pozitív lépésekre, amelyekkel a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen küzd".

Hétfőn Ilan Mor izraeli nagykövet is kérte a kormányt, hogy vonják vissza Szaniszló Táncsics-díját. Az izraeli kérésre Vona Gábor Jobbik-elnök is reagált, aki azt írta, Mornak semmi köze ahhoz, hogy Magyarországon ki milyen díjat kap, és szerinte kérése a zsidóság világuralmi törekvéseire utal.

Szaniszló Ferenc március 15. alkalmából részesült Táncsics-díjban, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott át az újságírónak. Balog Zoltán múlt csütörtökön azt közölte, hogy nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól, amelyek mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Szerinte a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni.