Megmaradhat a nyugdíjas orvosok bére

Vágólapra másolva!
Az állam kompenzálja azokat az egészségügyi dolgozókat, akiknek választaniuk kellene a nyugdíj és a munkabér között, és ezért csökkenne a jövedelmük.
Vágólapra másolva!

A kormány rábólintott arra a tervre, hogy a munkáltató illetménykiegészítést adhat a nyugdíj mellett tovább foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak - írja az MTI.

Mivel a nyugdíjtörvény egy korábbi módosítása alapján 2013. július 1-jétől megszűnik a nyugdíj és a bér együttes folyósításának lehetősége - az egészségügyi ágazatban is kérelmezniük kellett további foglalkoztatásukat azoknak a közalkalmazottaknak, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkárságára több mint 2700 ezzel kapcsolatos kérelem érkezett. Több mint kétezer esetben az alkalmazott kérte további foglalkoztatását, míg a többi kérelemnél a munkáltató kérte, hogy megtarthassa a megüresedő álláshelyet.

Az a dolgozó, akinek tovább foglalkoztatását a kormány támogatja, külön engedélyezési eljárás nélkül jogosult lehet a kompenzációra. Az illetménykiegészítést megkapják azok az egészségügyi dolgozók is, akik a nők negyvenévi munkaviszonyt követő nyugdíjában vagy korhatár előtti ellátásban részesülnek - tették hozzá. Az államtitkárság azt is jelezte, hogy a kormányzat a munkáltatónak a jövedelemkiegészítés teljes összegét fedező támogatást nyújt az Egészségbiztosítási Alapon keresztül, és a forrás kizárólag a kompenzációra fordítható.

A támogatásban részesülő munkavállalók helyzetét a kormányzat háromévente felülvizsgálja. A kormány rendelkezett arról is, hogy ahol az ellátási érdek megkívánja, a nyugdíjazással megüresedő álláshelyek betölthetők az egészségügyi ágazatban.