Orbán az elefánt a porcelánboltban

Vágólapra másolva!
Több európai lap is foglalkozott Orbán Viktor pénteki kijelentéseivel. Szerdán a német Handelsblatt szerint Magyarországon a provokáció rendszer, a francia Le Monde antiszemitizmusról ír, míg egy cseh lap szerint Orbán Viktor sem tudott ellenállni annak, hogy Németországot Adolf Hitlerre emlékeztesse.
Vágólapra másolva!

Több európai napilap szerdán is nagy terjedelemben foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnök Németországra vonatkozó kijelentésével, a francia Le Monde pedig a Zsidó Világkongresszus kapcsán írt a magyarországi antiszemitizmusról.

A Handelsblatt című német üzleti lap vezércikkének szerzője, Stefan Menzel Kíméletlenül című írásában kiemelte: Orbán Viktor úgy viselkedik az EU-ban, mint elefánt a porcelánboltban, és napról napra több bajt csinál. Kifejtette: "a mai Magyarországon a provokáció rendszer", és Orbán külföldi ellenfeleket keres, hogy a magyar érdekek védelmezőjeként "adja el magát", és "pontokat szerezzen a hazai közönségnél". Az Angela Merkel elleni "első támadás" azonban egy "új, és más minőséget" jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen Németország Magyarország barátja, és a legnagyobb befektető.

A magyar miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta, "a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be." A kormányfő ezt arra reagálva közölte, hogy Angela Merkel egy rendezvényen arról beszélt, nem érdemes Magyarországot európai uniós tagságának elvesztésével fenyegetni, vagyis "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

Orbán stílusa nem fog károkat okozni

Magyarország és Németország általában a legjobb barátok, így a legutóbbi diplomáciai ütésváltás egész Közép-Európában feltűnést keltett - írta kelet-európai blogrovatában a The Economist. A legtöbb megfigyelő úgy tartja, hogy Angela Merkel német kancellár minapi megjegyzése - miszerint Németország mindent megtesz Magyarország jó útra térítéséért, és nem kell rögtön a lovasságot kivezényelni - valójában Peer Steinbrück ellenzéki vezetőnek szánt, célzott odamondás volt. Mindazonáltal bármiféle német katonai akció emlegetése mélységesen érzékeny téma Magyarországon. A brit gazdasági-politikai folyóirat szerint azonban valószínűtlen, hogy Orbán Viktor nyers stílusa károsítaná a magyar kormányfő hazai megítélését, és nem fogja kisiklatni a továbbra is erős magyar-német kapcsolatokat sem.

Te is, Viktor? című jegyzetében Daniel Kaiser, a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szerzője azt írta: Németország és Magyarország kapcsolatainak megromlása újabb példája a bilaterális kapcsolatok romlásának Európában. A világsajtó észrevette, hogy a magyar kormányfő is belépett azok sorába, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és a mai demokratikus Németországot övön aluli ütéssel Hitlerre emlékeztetik.

Toleránsak vagyunk az antiszemitizmussal

Magyarországon gyanús tolerancia övezi az antiszemitizmust címmel közölt elemzést a Le Monde. A mértékadó francia liberális lap szerint csalódást okozott Orbán Viktor felszólalása a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszuson, ahol a küldöttek a Jobbikban intézményesülő szélsőjobboldal egyértelmű elítélését várták tőle. A cikk szerzője, Joelle Stolz szerint Orbán számára nyilván nem volt könnyű feladat egyértelműen elutasítani egy olyan ellenzéki erőt, amely ugyanazt azt etnikai és vallásos nemzetfelfogást vallja, amit a Fidesz is képvisel.