Alig vagyunk szilárd demokrácia

Vágólapra másolva!
A Freedom House 29 átalakulóban lévő ország demokráciaszintjét vizsgálta, Magyarország az utolsó lett.
Vágólapra másolva!

Magyarországot a "megszilárdult demokrácia" kategóriába sorolta a Freedom House (FH) - a térségben a kategória utolsó helyezettjeként - a 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) kiterjedő, a tavalyi helyzetet értékelő, kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet Nations in Transit 2013 (Nemzetek átalakulóban, 2013) című értékelése a tavalyi évvel kapcsolatban összesen hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve.

Magyarország a választási folyamat és a civil társadalom megítélésében egyaránt 2,25 pontot kapott. A Freedom House szerint a magyar médiafüggetlenség 3,5, az országos szintű demokratikus kormányzás szintén 3,5, a helyi szintű demokratikus kormányzás 2,75, az igazságügyi keretrendszer és annak függetlensége 2,5, a korrupció állapota pedig 3,5 pontra értékelhető. Magyarország összesített pontszáma 2,89.