Heisler András a Mazsihisz új elnöke

Vágólapra másolva!
A korábban leváltott Feldmájer Péter visszalépett a javára. Heisler korábban már vezette a szervezetet.
Vágólapra másolva!

Heisler Andrást választotta elnökévé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a szervezet rendkívüli, zárt ajtók mögötti közgyűlésén csütörtökön Budapesten. Az 58 éves mérnök-közgazdász, aki 2003 és 2005 között már volt a Mazsihisz elnöke, a 107 szavazatból 59-et szerzett meg az első fordulóban, így nem volt szükség a második kör megtartására.

A jelöltek közül Feldmájer Péter, a Mazsihisz május 12-én leváltott elnöke a szavazás előtt visszalépett Heisler András javára. A posztért indult még Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke és Várnai György, a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcai körzet elnöke. Horovitz Tamás 35, Várnai György 12, Feldmájer Péter pedig egy szavazatot kapott.

Heisler András a megválasztása után elmondta: szeretné a Mazsihisz szövetségi jellegét erősíteni, mert azt nem tartja jónak, hogy korábban a szervezet sok, az egyes hitközségekre tartozó funkciót is magára vállalt. A Mazsihisznek - amelyen belül a neológ, az ortodox és a status quo irányzatok is megtalálhatók - tehát nem a vallási jellegét kell kidomborítania, mert az a hitközségek feladata - mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a szövetségi jelleget az érdekvédelemben, a képviseletben és a forráselosztásban is meg kell valósítani, ugyanakkor a Mazsihisznek nyitottabbá kell válnia a nem hitközségi és a más hitközségi zsidó szervezetek irányában. Példaként említette, hogy a Mazsihisznek a zsidó civil szervezetekkel is szoros együttműködésben kell állnia, és az adott szakterületeken - egyebek mellett az oktatásban, kultúrában vagy a szociális munkában - egyenrangú félként kell őket kezelni.

Úgy fogalmazott, hogy nem megkerülhető, hogy a nem a Mazsihiszhez tartozó hitközségekkel is normalizáljuk a kapcsolatot. Ezek közé sorolta a reform zsidó hitközségeket és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget.

Hozzátette: azt szerette volna, hogy nyílt közgyűlésen válasszák meg az új elnököt, mert szerinte nem az a baj, ha kiderül a külvilág számára, hogy nem jó az egymás közötti hangnem, hanem az, ha az, valójában tényleg nem jó, ebben az esetben pedig változtatni kell ezen. (A rendezvényen a zárt ülés elrendelését a többség megszavazta, csak tízen voksoltak ellene, hatan tartózkodtak.) Heisler András örömének adott hangot, hogy a közgyűlés "kulturált, európai hangnemben" zajlott, mert úgy véli, ez minden most megválasztott tisztségviselő legitimitását növeli.

Megemlítette azt is, hogy az a két év, amikor már volt Mazsihisz-elnök, sok muníciót adott ahhoz, hogy most még jobban és hatékonyabban lássa el teendőit 2015-ig, ameddig a mandátuma szól. (A 2003-ban négy évre megválasztott Heisler András két év elteltével lemondott tisztségéről. Annak idején azzal indokolta döntését, hogy úgy érezte, a Mazsihisz apparátusa nem támogatja azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket megpróbált megvalósítani.)

A csütörtöki, zárt ajtók mögötti közgyűlésen megválasztották a Mazsihisz két alelnökét: Tordai Péter 52, Feldmájer Péter pedig 50 szavazatot kapott.

A Mazsihisz előző, botrányokkal tarkított közgyűléséről szóló cikkünket itt olvashatja.