Alföldi kap egy színházat, ha jó fiú lesz

Alföldi Róbert játszik Prior Walter szerepében Tony Kushner: Angyalok Amerikában fotóspróbáján 2012.09.25-én, Nemzeti Színházban, Andrei Serban rendezésében.
Vágólapra másolva!
Több nyilatkozatából úgy tűnt, hogy maga Alföldi Róbert is letett róla, de az Origo információi szerint a Nemzeti Színház távozó igazgatója jövő évtől mégis kaphat egy fővárosi játszóhelyet. A kormány első körben az új teátrum beindításához szükséges forrásokat is biztosítaná, de a miniszterelnök hosszú távon magánszínházként képzeli el a jövőjüket.
Vágólapra másolva!

Állandó fővárosi játszóhelyet adna a kormány a Nemzeti Színház éléről távozó Alföldi Róbertnek és társulatának - értesültünk kormányzati forrásból.

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter és Halász János kulturális államtitkár áprilisban személyesen is egyeztetett erről a színházigazgatóval, a megbeszélések azonban - elsősorban forrásgondok miatt - akkor megszakadtak. Mivel minden évben jellemzően április 30. az a határidő, ameddig a színészeknek el kell dönteniük, hová szerződnek a következő évadra, a hónap végén Alföldi a Facebook-oldalán és több interjúban is lemondóan nyilatkozott, mondván, "bár voltak ígéretek a kormány részéről", azokat nem tartották be, így társulata játszóhely nélkül maradt.

A következő évad már elúszott

A kulturális államtitkárság azóta nem tárgyalt közvetlenül Alföldivel, de a szándék továbbra is él: a tavaly felszámolt Budapesti Kamaraszínház egy éve üresen álló Asbóth utcai Shure stúdióját, illetve Ericsson Stúdióját adnák Alföldiéknek.

Egy kormányzati szereplő az Origónak azt mondta: indulásként 100-150 millió forintot adnának a társulatnak az előadóhelyek felújítására és egyéb költségekre, de ezenfelül azt sem zárta ki, hogy működésre is kapnának havonta egy bizonyos összeget.

Mindezt azonban - a határidőkre és a források előteremtésének időigényességére tekintettel - nagy valószínűség szerint már csak januártól biztosítanák, a következő évad ugyanis már elúszott, a Nemzeti társulatának távozó tagjai mind megkötötték szeptembertől érvényes szerződésüket.

Az ügyet hivatalosan még nem tárgyalta a kormány, de Balog Zoltán erőforrás miniszter már tárgyalt róla a miniszterelnökkel, aki támogatja a kezdeményezést.

Hagyni kell, ami jól működik

Orbán Viktor kormánypárti politikusok szerint alapvetően arra hivatkozva támogatta az ötletet, hogy Alföldi tehetséges, van kereslet a művészetére, és "hagyni kell működni, ami jól működik". Többen ugyanakkor arra a szempontra is felhívták a figyelmet, hogy "Alföldi szája be lesz fogva, ha kap egy színházat, és nem kelti a kultúrkampfos panaszkodásaival rossz hírét a kormánynak".

Úgy tudjuk, a miniszterelnök hosszú távon az állami finanszírozás helyett inkább magánszínházi sorsot szánna az új helyszínen Alföldinek és társulatának, hasonlóan ahhoz, ahogy Németh Kristóf működteti a Játékszínt, amelyet tavaly októberben három színésztársával együtt megmentett a felszámolástól.

Alföldi Róbert Prior Walter szerepében Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tárgyalásokat kormánypárti képviselők szerint ősszel kezdhetik újra a júliustól szabadúszó színházigazgatóval. A kormány hozzáállásában sok múlik azon is, hogy Alföldi milyen magatartást tanúsít a Nemzetiben a hamarosan kezdődő átadás-átvétel során. A múlt héten kifejezetten rosszul vették a kormányzati politikusok, hogy az Indexen kiszivárgott Alföldinek a színház dolgozóihoz írt levele, amelyben figyelmezteti őket, hogy mivel a teátrum működéséhez elengedhetetlen támogatási szerződést még mindig nem írta alá az Emmi, nem lesz pénz a júniusi bérek kifizetésére. Minisztériumi források szerint mire a levél megjelent, a tárca már értesítette Alföldit, hogy hamarosan utalnak, nem lesz gond a fizetésekkel.

Már a főváros is megkörnyékezte

Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter - ahogy arról korábban beszámoltunk - tavaly decemberben tette közzé a Nemzeti Színház igazgatói pályázatának eredményét, amely szerint a posztra újra pályázó Alföldi Róbert helyett 2013 júliusától öt évig Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója vezeti a teátrumot.

Az Alföldi által méltatlannak és politikai színezetűnek nevezett döntés után Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes is puhatolózó megbeszéléséket folytatott Alföldivel. Az addig titokban tartott egyeztetésekről a direktor a Főpolgármesteri Hivatalnak írt májusi közleményében rántotta le a leplet, azt állítva, a tárgyalások célja az volt, hogy a Nemzeti Színház után vegye át az Új Színház vezetését, de "ettől a szándékától a főváros kulturális vezetése később elállt". A megkeresést Alföldi szerint azzal indokolta a főváros, hogy az Új Színház új vezetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Tarlós István főpolgármester egy nappal később finomította az állítást. Azt elismerte, hogy Csomós Miklós kétszer is találkozott Alföldivel, de a főpolgármester szerint "ezek nem tárgyalások voltak, csak megbeszélések". A beszélgetéseken Tarlós szerint nem is az Új Színház átvételéről volt szó, hanem arról, hogy egy befektető megvette volna Alföldiéknek a Tivolit. Később a Vörösmarty mozi is szóba került, de aztán a főpolgármester szerint "megszűnt az érdeklődés".

A kormány terveivel kapcsolatban megkerestük Alföldi Róbert sajtófőnökét is, aki megerősíteni és cáfolni sem akarta, hogy a színész-rendező korábban tárgyalt az Emmi vezetőivel az esetleges új játszóhelyről. Azzal kapcsolatban, hogy információink szerint a kormány terve még mindig aktuális, Gálos Orsolya annyit reagált, "ennek nagyon örülünk, de minket még senki nem tájékoztatott róla".