Te elhagytál, én meg kicsinállak!

Eldurvuló válóperek, a rózsák háborúja, Kathleen Turner és Michael Douglas
Vágólapra másolva!
Az évtizedekkel korábban ajándékba vett mobiltelefon visszakövetelésétől a gyerek szájába adott hazugságig minden fegyvert bevetnek egymás ellen a válófélben lévő párok. A többségnek simán megy a válás, aki viszont háborút kezd, az általában a legvégsőkig elmegy. A fő motiváció általában a bosszú és a sértettség, amiből aztán jön a veszekedés az étkészleten vagy a feljelentés pedofília és testi sértés miatt.
Vágólapra másolva!

Aki látta a Michael Douglas és Kathleen Turner főszereplésével készült, A rózsák háborúja című filmet, el tudja képzelni, hogy mire is képesek az egykori szerelmesek, ha válni akarnak. A filmben Douglas és Turner vitája háborúba csap át, ahol egy ponton túl már semmi más nem számít, csak az, hogy ki készíti ki jobban a másikat, melyikük hagyja el végül a házat. Magyarországon a válóperes ügyvédek szerint a válások 90 százaléka zökkenőmentes, a maradék 10 százaléka azonban - akárcsak a filmben - a végletekig eldurvulhat.

Vibrátor vagy varázspálca?

Az utóbbi pár hónapban két – válófélben levő, vagy frissen elvált - férfi története is felbukkant a sajtóban, a közös motívum, hogy volt feleségük a közös gyerek molesztálásával vádolta őket. Egyikük a Nők Lapjának azt mesélte, hogy volt felesége először ismeretlen helyre vitte a közös kislányukat, majd feljelentést tett a férfi ellen kiskorú szexuális molesztálása miatt.

„Egyszerűen megőrülök attól a tudattól, hogy az óvodás gyerekemet, aki szerintük nemi betegséget kapott tőlem, elvitték nőgyógyászhoz, aki meg is vizsgálta. Természetesen semmit sem talált. A gyerekkel felvettek a BRFK-n egy hosszú tanúvallomást, amikor arról kérdezgették, hogy milyen szexuális játékokat játszottunk, megkérték, hogy rajzoljon péniszt, eljátszatták két mackóval, hogy szerintük mit csinált az apuval. Az talán igazolja a vád komolytalanságát, hogy a gyermekügyi pert vezető bíró sem foglalkozott vele, és eddig még egyetlen rendőr sem keresett fel. Sőt, amikor én jelentkeztem náluk, azt mondták, nyugodjak meg, majd ők keresnek” - mesélte a férfi.

Szinte megszólalásig hasonló Tamás története is, aki ellen azután indított hadjáratot felesége, hogy kimondták a válást. „A gyerek nagyon ragaszkodott hozzám, velem akart lenni, sírt, ha el kellett válnunk, ez nem tetszett a volt nejemnek, így pedofília miatt fel lettem jelentve” – kezdte a történetet a középkorú férfi. Tamás ezután egy évig, amíg le nem zártk a nyomozást, nem láthatta a kislányát. Végül megállapították, hogy nem életszerű, amiket a gyerek állít, az édesanyával viszont problémák vannak. A nő tavaly novemberben, ugyanezzel a váddal, ismét feljelentette a férfit.

„A legperverzebb pornófilmes történeteket adta a gyerek szájába, videót készített róla, ahogy a gyerek mesélni, hogy állítólag miket csináltam vele. Közben hallani a háttérben, hogy valaki súgja neki, hogy mit mondjon” – mesélte a volt férj. Részletezni nem akarta, hogy mikkel tömték a gyerek fejét, de a kislány egyik rajzára – amin egy varázspálca volt látható – kitalálta az édesanya, hogy az igazából egy vibrátor, amit azért rajzolt le a gyerek, mert az apjával játszottak egy ilyennel. „Az a baja, hogy van élet nélküle, tudok élni nélküle” – mondta arról, hogy szerinte miért teszi ezt vele a volt felesége.

Szenvedjenek a többiek is!

Alapvetően két dologgal szeretik egymást szívatni a válóper közben vagy után a felek – mesélt tapasztalatairól egy válóperes ügyvéd. Ő teljesen közkedvelt módszernek nevezte, hogy az egyik fél – általában az anya, de előfordult már a fordítottja is – azt mondja, hogy a férje molesztálta közös gyereküket. A másik módszerhez, amivel egymás agyára mennek, szintén a gyerekeket használják fel. Ez pedig a kapcsolattartás akadályozása. Az ügyvéd szerint az igazságszolgáltatás ebből a szempontból teljes csődben van, a gyámügy pedig szerinte sosem volt túl jó, de most már teljesen használhatatlan. „Két ember csatározik egymással, elváltak, általában azért, mert az egyik nem szereti a másikat. A gyámügy és a bíróság ezzel foglalkozik, nem pedig a gyerekkel” – mondta az ügyvéd.

Elsősorban bosszú motiválja a feleket, nem ritkán pedig azt szeretnék elérni, hogy a volt társ egyáltalán ne találkozhasson a gyerekével. „Te otthagytál engem, én meg kicsinállak” – ez a vezérgondolat az ügyvéd szerint. Nagyjából hasonló mentalitás jellemzi egy kollégánk ismerősét is, aki a ha én szenvedek, akkor szenvedjen mindenki más is – mondattal indokolja, hogy miért hangolja a gyereket az apja ellen, annak ellenére, hogy a kicsi nagyon ragaszkodik hozzá.

Aki kapja, marja

„Versenyfutás a gyerekét az óvodába, aki előbb odaér, az viszi magával” – ez a válófélben levő párok közötti csata legjellemzőbb momentuma egy másik ügyvéd szerint. A gyereket ide-oda rángatják a szülők, egyszer apukánál alszik, egyszer anyukánál. „Az sem ritka, hogy az édesanya egyszer csak úgy dönt, hogy ő válni akar, és mire az édesapa hazaér, elköltözik a két gyerekkel együtt. Ilyenkor hiába megy az apa a rendőrségre, vagy gyámügyre, nincs értelme”.

Több ügyvéd is beszámolt egy másik jelenségről, ami szerintük egyre inkább kezd elterjedni a válófélben lévő felek csatájában: a nők kárt tesznek magukban, majd feljelentést tesznek a férjük ellen, testi sértés miatt. Ezzel az eszközzel jellemzően még a válóper alatt élnek a nők, és azt szeretnék elérni, hogy a közös gyerek láthatási jogából teljesen kiszorítsák az apát.

De nem csak a gyereken és a gyerek felhasználásával megy a csatározás a váláskor. A közös vagyon elosztása miatt akár 4-8 évig is elhúzódhat egy válóper. Koncz Tibor ügyvéd szerint a vagyonmegosztás akkor igazán bonyolult, ha van mit elosztani. „Enyém a villa, tiéd a kanál. Van, hogy annyira elmérgesedik a felek között a helyzet, hogy az egyik követeli vissza a másiktól a 29 éve neki ajándékozott mobiltelefont” – mesélte az ügyvéd, mikkel találkozott már a praxisában.