Vágólapra másolva!
Hunvald  Györgyre és Gál Györgyre letöltendő börtönt kért az ügyészség a teljesítetlen tanácsadói szerződések miatt, de Weinek Leonárd megúszhatja felfüggesztett börtönbüntetéssel.
Vágólapra másolva!

Az ügyész részben letöltendő, részben felfüggesztett szabadságvesztést, Hunvald György, Gál György és egyik vádlott-társuk védői pedig felmentést kértek perbeszédeikben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség mintegy 50 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Hunvald György volt MSZP-s erzsébetvárosi polgármestert, Gál György egykori SZDSZ-es kerületi gazdasági bizottsági elnököt, korábbi párttársát, Weinek Leonárd volt zuglói polgármestert és öt társukat.

Az ügyészség szerint 2007-2008-ban szükségtelen, jobbára nem is teljesített szerződések nyomán havi több százezer forintos tanácsadói díjakat fizettettek egymásnak egyes vádlottak: Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen 20 millió forintot, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen 28 milliót.

Az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért Hunvald és Gál esetében, a többi vádlottnak pedig felfüggesztettet. A védelem szerint a politikusoknak szükségük van politikai tanácsadókra, és senki nem vonhatja kétségbe azt a jogukat, hogy közvetlen munkatársaik egy részét maguk válasszák meg. Szerintük a tanácsadók munkáját csak az tudja megítélni, aki szolgálataikat igénybe vette.

A büntetőper kedden Weinek Leonárd és négy további vádlott védőjének perbeszédével folytatódik, az elsőfokú ítéletet várhatóan októberben hirdeti ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Hunvald, Gál és több társa ellen az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával korábban indult másik perben tavaly első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a volt szocialista politikust, az egykori szabad demokrata helyi politikus pedig nyolc és fél évet kapott.