Orbán: A gyarmatosítás kora lejárt

parlament plenáris, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
November 1-ig kaptak a bankok ultimátumot a miniszterelnöktől arra, hogy rendezzék az igazságtalan devizahiteles szerződéseket. Orbán Viktor indította az őszi parlamenti szezont egy olyan beszéddel, amely a kampány fő irányait határozta meg. A kormányfő szerint nem szabad megijedni a bírálatoktól, a bankoknak meg kell hajolniuk, a londoni elemzők pedig az új szovjet tudósok.
Vágólapra másolva!

Komoly feladatok állnak az ország előtt - ezzel kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő az őszi ülésszak első napján a vezérszónoki pulpituson állva először ismertette, hogy az elmúlt hónapokban milyen sikereket ért el, majd az ősz legfontosabb feladatairól, a rezsicsökkentés folytatásáról, illetve a devizahitelesek megsegítéséről beszélt.

Orbán Viktor napirend előtt beszélt Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Erős nyarunk volt, hosszú és férfias küzdelem után kiszabadítottuk az országot a túlztottdeficit-eljárás alól" - dicsérte Orbán Viktor a kormányát, és a fideszes és KDNP-s képviselők is hosszú tapssal ismerték el a telejesítményt. A kormányfő szerint további siker, hogy "kiszabadítottuk az országot az IMF szorításából", hiszen visszafizettük az előző kormányok által felvett hitelt. "Uniós tagságunk óta még soha nem álltunk ilyen biztos lábakon" - jelentette ki a miniszterelnök.

Szerinte erre csak olyan országok képesek, amelyek megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, ahol stabil a kormány, és ahol egységesek és összetartóak az emberek. Orbán azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban a kormány nem engedett semmilyen nyomásnak: "megvédtük a nyugdíjasok pénzét, a családok pénzét, fenntartottuk a bankok és a multik adóit". Orbán büszkén sorolta, hogy továbbb csökkent a munkanélküliség, és ezzel párhuzamosan az aktív munkakeresők száma is nőtt.

Nem lehetünk elégedettek

"Szoknunk kell a mondatot, hogy Magyarországon az árak lassabban emelkednek, mint más országokban" - folytatta Orbán, aki szerint le kellett szorítani az inflációt, hogy a keresetek értéke nőjön. Dicsérte a pedagósuok és az egészségügyi dolgozók béremelését is. A felsorolt intézkedésekből Orbán azt a következtetést vonta le, hogy "a gazdaságban megtörtént a növekedési foprdulat, a legszigorúbb londoni elemzők is, akik a szovjet tudósok mai megfelelői, így látják".

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Orbán szerint azonban mindez nem elég. "Az eredmény és javulás ellenére sem lehetünk elégedettek, mert nem mindenki érzékeli, hogy erősebb a hazája" - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. A további javuláshoz pedig Orbán szerint az kell, hogy "menjünk tovább a saját utunkon, ne hallgassunk azokra, akik le akarnak beszélni minket a saját megoldásainkról, álljunk ki a magunk érdekeiért, ne ijedjünk meg a bírálatoktól, ragaszkodjunk a saját logikánkhoz és terveinkehez".

A rezsicsökkentés egyedülálló tett

Orbán a felszólalása második felében két intézkedésről beszélt, amely szerinte a további javulást szolgálja, viszont nagy vitákra és támadásokra számít ezekkel kapcsolatban. Az egyik a rezsicsökkentés, amely a kormányfő szerint "Európában is egyedülálló tett, nem emlékszem, hogy ilyen történt volna hazánkban". Szerinte a rezsicsökkentés annak a szimbóluma, hogy Magyarország tud független gazdaságpolitikát folytatni.

"Ez harcokkal jár, és ezt a harcot csak együtt tudjuk és tudtuk meghívni". Orbán ezután megköszönte a 2 millió 200 ezer aláírást, amellyel "a magyarok kiálltak a rezsicsökkentés, végső soron saját maguk mellett". Orbán eztuán megerősítette, hogy az ősz folyamán további 11,1 százalékkal csökkentik a villany, a gáz és a távhő árát, már készülnek erről az előterjesztések.

A gyarmatosítás kora lejárt

A másik fontos őszi ügy a devizahitelesek megsegítése lesz. Kitért arra, hogy a végtörlesztés 160 ezer, az árfolyamgát pedig 180 ezer családnak segített, de ez szerinte még mindig kevés. Orbán szerint látni kell, hogy a bankok becsapták az ügyfeleiket. "A bankok a hitelszerződések megkötésénél visszaéltek az emberek jóhiszeműségével, miközben pontosan imserték a kockázatokat. De a szerződést úgy fogalmazták meg, hogy a kockázatokat csak az adós viselje, ők kárt ne szenvedjenek" - mondta a kormányfő. Szerinte az üzleti életben elfogadhtatatlan, ha két fél olyan szerződést köt, hogy csak az egyik viselje a negatív következményeket.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

"A bankoknak erkölcsi kötelessége módosítani a szerződéseket. Felszólítjuk a bankokat, hogy úgy módosítsák a szerződéseket, hogy ne csak az adós viselje a veszteségeket" - jelentette ki Orbán. Ha ezt nem teszik meg november elsejéig, akkor a kormány lépni fog. A kormány erre az esetre kidolgozott terveiről annyit árult csak el, hogy "méltányos megoldást" szeretnének, meg, hogy a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban további bírálatokra, támadásokra számít.

"Állunk a viták elébe és küzdünk az igazunkért, a magyar emberek igazáért" - mondta Orbán, aki kijelentette azt is, hogy a bankoknak hozzá kell szokniuk az új helyzethez. "Eddig ők voltak az erősebbek, és a szocialista kormányok meghajoltak előttük. Most viszont mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell meghajolniuk a magyarok előtt". Orbán azzal a kijelentéssel zárta, hogy "Magyarország független ország, még ha ez új hír is valakinek, a gyarmatosítás kora lejárt".

Az ellenzéknek az MSZMP-kongresszusok jutottak eszébe

Orbán Viktor felszólalása után az ellenzéki pártok frakcióvezetői is értékelhették az elmúlt időszakot, illetve a kormányfő terveit. Schiffer András, az újjáalakult LMP vezetője azt mondta, hogy "az az érzésünk, hogy egy abszurd színjátéknak vagyunk a szereplői". Szerinte nem az ország, csak az oligarchák teljesítenek jobban. Adatokkal cáfolta Orbán több kijelenetését. Szerinte például a foglalkoztatottsági adatokat a közmunkások adataival kozmetikázták, miközben a privát szférában ötezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma.

"Ez a beszéd az ötvenes, hatvanas évek pártkongresszusainak hangulatát idézi" - mondta Mesterházy Attila MSZP-elnök. A fideszes sorozatos bekiabálása miatt többször megszakított beszédében Mesterházy , hogy a rezsicsökkentést azért támogatják, mert ezzel legalább visszaadja a kormány azt, amit eddig elvettek tőlük. Mesterházy viszont azt is elmondta, hogy a rezsicsökkentést differenciálni kéne, mert a gazdagoknak nem kéne adni. "Ezt az idióta gazdaságpolitikát abba kéne hagyni" - mondta Mesterházy.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felszólalásában nagyobb, 30 százalékos reszicsökkentést sürgetett. Emellett a jobbik azt szeretné, hogy kapjanak támogatást a tüzifával fűtők is, és csökkentsék az élelmiszerek áfáját. Vona Gábor a devizahitelesekről is beszél, aki szerint a bankok nem fognak erköcsi belátás alapján változtatni a politikájukon, majd a kormányt arra kéri, hogyha van javaslatuk, akkor csinálják meg azokat.

Orbán viszontválaszában kritizálta az ellenzéki pártokat és még az őszödi beszédet is felolvasta. A kormányfő azzal kezdte, hogy abban reménykedett, hátha olyan ülésszak jön, hogy számít, ki mit mond. "De mondhatok én akármit, önök eldöntötték, hogy nem hagyják magukat zavartatni a tények által. Kigondolták, mit fognak ráönteni az országra a választásokig" - mondta Orbán, aki eztuán az MSZP-t kritizálta. "Minden ötletre vevők vagyunk, de ne oktassank ki minket erkölcsi kérdésekben" - szüólt a szocialistákhoz, majd felolvasott több részletet Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből, amely bizonyítja, hogy a szocialisták a kormányzásukról folyamatosan hazudtak.