Orbán Viktor pörög, a fideszesek még a levegőt kapkodják

fidesz aktivisták, fidesz, kampány 2010, önkéntes,  Aktivista narancsot ad egy idős nőnek Budapesten az Örs vezér terén, a Fidesz kampányrendezvényén.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor próbálja feltüzelni a Fidesz szimpatizánsait, hogy segítsék a pártot a választásokon. A képviselőjelöltek örülnek, mert az átrajzolt körzetekben nem mozognak olyan otthonosan, ráadásul sok aktivista kiesett, ők pedig nem bírják egyedül elvégezni a lábmunkát. Több ezer új emberre lehet szüksége a Fidesznek, a nagyüzem januárban indul.
Vágólapra másolva!

"Nem hihetitek, hogy a kormányotok nélkületek és helyettetek megnyeri a küzdelmet, nem hagyhatjátok a munkát egyszerűen a kormányra vagy a pártokra. [...] Szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk kapkodni, de lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat, éppen úgy, ahogyan 2010-ben tettük. Készülődjetek, most befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk. Mindenkire szükség lesz" – buzdította hallgatóságát október 23-i beszédében Orbán Viktor, aki talán a polgári köröket életre hívó 2002-es beszéde óta nem mozgósította ilyen egyértelműen a támogatóit.

A dologra a jelek szerint jó oka van a miniszterelnöknek, az Origo által megkérdezett fideszes választókerületi elnökök ugyanis nem állnak valami jól a mozgósítással. Van, aki a választókerületek átrajzolása után az elcsatolt részekkel veszített több száz segítőt is, de olyan is van, akinek az ellenkezője okoz gondot: a korábban meglévők mellé tucatnyi új települést kapott, amelyekbe most nulláról kell aktivistákat keresnie. Lelkes, szórólapozásra és mozgósításra kapható szimpatizánsok persze a korábbi választásokon is segítették a pártot, de a választókerületi elnökök szerint ez nem jelent semmit.

Csak álmukban látom a családtagjaimat

"Senkit nem lehet automatikusan átvenni, hiszen ki tudja, hogy jó munkát végez-e, egyáltalán akar-e nekem is segíteni, vagy csak az elődömhöz kötődött, úgyhogy egyesével újra mindenkit meg kell keresni" – magyarázta egy nagyobb nyugat-dunántúli választókerület elnöke. Szerinte – bár központi ukáz nincs erre – az aktivisták adatbázisát nemcsak a körzetet vagy körzethatárt váltó jelölteknek, hanem mindenkinek célszerű frissítenie, hiszen nagyon sok a kieső. Ő maga például több mint ötven segítőt veszített az utóbbi négy évben, mert meghaltak vagy elköltöztek.

"A régi, kisebb körzetemben volt 680 emberem, itt meg tizenkettővel több településre van most 200" – panaszkodott egy másik választókerületi vezető, aki egyelőre azt sem látja, mikor érhetne rá a csapatépítésre. "A parlamenti és a közgyűlési munka mellett hetek óta mindennap fórumokat tartok valamelyik településemen, és általában nem is elég egyet: ha már elmegyek az idősklubba, meg kell keresnem a fiatalokat is, ha meglátogattam a katolikus gyülekezetet, nem hagyhatom ki a reformátusokat sem. A családtagjaimat régóta már csak fényképről, meg álmukban látom, de még mindig úgy érzem, nem tartok sehol" – sóhajtozott a politikus. Annak azért örül, hogy a pártközpontból egyelőre nem nyomasztják a jelölteket azzal, hogy hogy állnak az önkéntesekkel, csak a saját lelkiismerete zaklatja a lemaradás miatt.

Januárban indul a nagyüzem

"Van még idő, de szerencsésebb lenne már most egyben tudni a csapatot" – mondta valamivel nyugodtabban egy fővárosi képviselőjelölt, aki egy ütős kampányhoz szintén kevesli az aktivistáit, de abban bízik, hogy – ahogy négy éve – most is lesz majd valamiféle központi toborzás a Fideszben. A pártközpontból szervezett, 2010 januárjában indult akcióban másfél-két hónap alatt százezer önkéntes jelentkezett. A segítőket akkor több csatornán is buzdították: Orbán Viktor levélben kérte csatlakozásra a Fidesz valamennyi, a párttal korábban kapcsolatba került szimpatizánsát, de a jelöltek központilag készített bemutatkozó anyagaihoz is csatoltak jelentkezési űrlapot.

Ha lesz is hasonló, központi akció, azt a megkérdezettek többsége ismét januárra – a választások kiírása utáni időpontra – jósolja, de többen örültek a miniszterelnök október 23-i felhívásának. Ez a jelöltek szerint ugyanis már egy előzetes felkérés volt a szimpatizánsoknak, ami reményeik szerint levehet egy kis szervezési terhet a vállukról, ha hatására beindulnak a pártirodákon a jelentkezések.

Hogy mennyi aktivista lenne elég, az persze a választókerület méretétől és erősségétől is függ. Egy középes nagyságú, az utóbbi két választáson fideszes győzelmet hozó körzet elnöke szerint 1000 önkéntesre lenne szüksége ahhoz, hogy minden potenciálisan mozgósítható szavazót elérjen. Ez kis falvakban az ismeretségek révén könnyebb, városban viszont nehezebb, ezért is tartja fontosnak a pártközpontból rendelt rezsicsökkentő fórumokat, amelyek a személyes kapcsolat kialakításán túl többek közt arra is alkalmasak, hogy ott csatlakozásra buzdíthassa az érdeklődőket. Igaz, a legutóbbi két fórumán senki nem jelentkezett.

Egy rutinosabb, negyedik választására készülő választókerületi elnök ugyanakkor azt mondja, egyelőre az öreg bika nyugalmával konstatálta, hogy kevés az embere. Szerinte elég lesz az év elején belehúzni, mert a szimpatizánsok tettrekészsége úgyis azzal arányosan nő, ahogy közeledik a szavazás időpontja, feltehetően április eleje.