Bajnai Gordon: Egy év múlva miniszterelnök leszek

Bajnai Gordon interjú közben
Vágólapra másolva!
Elege van abból, hogy a baloldal önmagával foglalkozik, és végre Orbán Viktorra szeretne koncentrálni Bajnai Gordon. Orbán leváltásáért mindent megtesz, de Gyurcsány Ferenccel nem beszél, mert nincs meggyőződve arról, hogy ő is a 2014-es győzelemre hajt, vagy csupán a parlamentbe akar bejutni. Az Együtt-PM vezetője az Origónak beszélt arról, hogy az elmúlt egy évben miben hibázott, de úgy látja, sokat tanult ezekből, és minden esélye megvan ahhoz, hogy jövőre ő legyen a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje jövőre? Ön, Mesterházy Attila vagy Gyurcsány Ferenc?

Nem jelöltje, hanem miniszterelnöke lesz a kormányváltó szövetségnek. Abban állapodtunk meg az MSZP-vel, hogy az lesz a kormányfő, akinek a listájára többen szavaznak. Azon dolgozom, hogy az Együtt-PM listája kapja a több szavazatot, ellenfélnek pedig Orbánt tekintem.

Nekimennek tehát a választásoknak úgy, hogy nem lesz egyértelmű kihívója Orbán Viktornak?

A kihívó nem attól lesz egyértelmű, hogy önmagát kijelöli, hanem attól, hogy a választók annak tekintik. Az MSZP elnökével abban állapodtunk meg, hogy a személyes ambíciónkat alárendeljük a győzelem ügyének, és a kérdés eldöntését a kormányváltásban érdekelt választókra bízzuk. Ezzel biztosítható, hogy összességében a legtöbb szavazót érjük el, és hogy egyetlen Orbán-ellenes szavazat se vesszen el.

Bajnai Gordon nyakkendőt igazít a beszélgetés előtt Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Október 23-án viszont hatalmas üdvrivalgás fogadta, amikor Gyurcsány Ferenc vagy Kuncze Gábor arról beszélt, hogy egyetlen kormányfőjelöltet kell állítania a baloldalnak. Azok a szavazók rosszul gondolják?

Október 23-át nem szeretném hosszan kommentálni, nem akarom növelni az akkor okozott kárt. Volt egy előzetes írásos megegyezés a résztvevők között, hogy végre nem egymással foglalkozunk, és nem használja senki önös céljaira a rendezvényt. Mégsem így történt.

Nyilván Gyurcsány Ferencre céloz, nyilatkozta is, hogy nagyon mérges rá október 23-a miatt. Ezt megmondta neki személyesen is? Évekig jóban voltak.

Nem kerestem. Épp a szövetségekhez szükséges alapvető bizalmat rombolta az, hogy a választási győzelem érdekében kezdeményezek egy rendezvényt, amelyet aztán meghekkelnek. Az nem az összefogás valódi szándékára utal, ha az ellenzék egyik vezető politikusát lekiabálják a színpadról. De nem akarok erről többet beszélni, mert az elmúlt egy évben megtanultam, hogy a kormányváltásnak az árt a legjobban, ha egymásnak üzengetünk. Én Orbánnal szeretnék foglalkozni.

Ezek után kizárja az összefogást Gyurcsány Ferenccel?

Azokkal érdemes összefogni, akik nemcsak szavakban, hanem tettekben is le akarják győzni 2014-ben Orbán Viktort. Aki jövőre kormányváltást akar, nem állít jelölteket az összefogással szemben, és tudja, hogy a bizonytalanokat kell megnyerni, és nem a meglévő szavazóinkat újraosztani, a biztos szavazókat is elbizonytalanítani.

Tehát akkor Gyurcsánnyal nem tud összefogni?

Mindent kész vagyok megtenni, ami segíti a 2014-es győzelmet. Gyurcsány jelenlegi taktikája alapján viszont kérdés, hogy a 2014-es győzelmet tartja-e szem előtt, vagy csupán azt, hogy mindenáron, akár az ellenzék veresége árán is bejusson a parlamentbe.

"Azokkal érdemes összefogni, akik nemcsak szavakban, hanem tettekben is le akarják győzni 2014-ben Orbán Viktort" Fotó: Tuba Zoltán – Origo

De mit kezdenek Gyurcsányékkal, ha nem fognak össze velük? Ha a DK mind a 106 választókerületben indít jelöltet, akkor az önök jelöltjeinek az esélyei romlanak.

Igen, a DK-s szavazók fontos részei a kormányváltást akarók táborának. Szerintem ők is győzni akarnak jövőre, és a DK-s vezetőknek tudniuk kell, hogy aki az ellenzéki tábort megosztja, súlyos történelmi felelősséget vállal.

Tavaly október 23-án tért vissza a politikába. Mit ért el, és miben hibázott?

Kezdjük a pozitívumokkal. A semmiből hoztunk létre egy pártszövetséget, az Együtt-PM-et, amelynek most már szinte minden választókerületben erős szervezete van. 12 ezer regisztrált aktivistánk van, a fiatalok körében az egyik legnépszerűbb párt vagyunk. Emellett beemeltük a magyar politikába a korszakváltás eszméjét, vagyis hogy nemcsak Orbánnal, hanem az Orbán-rezsimet megelőző időszak hibáival is le kell számolnunk: a korrupcióval, a pártfinanszírozás megoldatlanságával, valamint a nemzet szándékos megosztásával, határon innen és túl.

Korszakváltásról beszél, de közben a nyolc évig kormányzó MSZP-vel kötött szövetséget, és például a Fideszt és a Centrum pártot is megjárt Helmeczy Lászlót indítja jelöltként az Együtt Nyírbátorban. Ez nem ellentmondás?

Egy megújuló MSZP-vel kötöttünk szövetséget, és egy olyan programot írtunk alá, amely garantálja, hogy a korszakváltás előbb említett elemei teljesüljenek. Jelöltjeink többsége pedig teljesen új arc. Olyanokat hoztunk be a politikába, akiknek elegük van az Orbán-rezsimből, és abból is, ami oda vezetett. Szegedi jelöltünk, Bátyai Edina mondása sokunkra érvényes: „a politika beleszólt az életembe, most én szólok bele a politikába”. Helmeczy László úgy került mellénk, hogy ő vezeti az ország legerősebb megyei szövetségét, mi ezzel a szervezettel kötöttünk megállapodást, és velük van a legnagyobb esélyünk megnyerni a nyírbátori körzetet.

Térjünk vissza az elmúlt év legnagyobb hibáira.

A legnagyobb hiba az volt, hogy sokáig foglalkoztunk önmagunkkal, sokáig tartott a helyezkedés az ellenzéki oldalon, és ahogy az előbb ön is rámutatott erre, ennek még mindig nincs vége. Ez sokat ártott a hitnek, és rengeteg energiát vitt el.

Konkrétan mit csinálna másképp?

Kevésbé hagyatkoznék az ellenzéki szereplők belátására, és gyorsabban mondanék ki dolgokat feketén-fehéren.

A múlt század első feléből származó magyar fotók az iroda falán Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Még konkrétabban?

Naivak voltunk például tavaly novemberben az LMP-vel szemben, sokáig vártuk, mi lesz, ki tart velünk, pedig menni kellett volna előre úgy, hogy jöjjön, aki akar. Az MSZP-vel való tárgyalást is lehetett volna gyorsítani, bár ennek komoly gátja volt, hogy a közös ellenzéki ernyőszervezet gondolatának elutasítása után tényleg a nulláról kellett elindulnunk: fel kellett építenünk az országos szervezetünket.

A Szolidaritás szobordöntését és utána az Orbán-fej hurcolását, vagy például a PM békéscsabai jelöltállítási bakiját mennyire tartja komoly hibáknak?

A szobordöntés radikális, de legitim módja volt, hogy a szolidaritásosok kifejezzék a dühüket az Orbán-rezsimmel szemben. Csak voltak szervezési hibák, amelyek a jó ízlés határán túl tolták a rendezvényt. A békéscsabai bakiban a PM vállalta a felelősséget, lett is személyi következménye a dolognak. Szervezetileg és személy szerint is újak vagyunk, ennek minden hátrányával és előnyével. Mondom is a kollégáknak mindig, hogy tavaly ősszel olyan apróhirdetést kellett volna feladnom: „Kezdő pártpolitikus miniszterelnöki gyakorlattal társakat keres.” Vagyis: bár vezettem ezt az országot, pártpolitikai gyakorlatom nem volt, ezt nekem is tanulnom kellett, és kell. Gyorsan tanulok: ma már kevesebb az illúzióm, de sokkal több a tapasztalatom. Ez az egy év öttel ért fel.

Október végén aláírta a választási megállapodást MSZP-vel, hogyan képzeljük el napi szinten az együttműködést?

Miután befejeztük ezt az interjút, éppen Mesterházy Attilával és több MSZP-s politikussal egyeztetek a kampány összehangolásáról. Az egyéni körzetekben ugyanis közös arculattal kampányolunk a jelöltjeinknek, szoros, heti egyeztetés lesz közöttünk.

Én egy olyan körzetben lakom, ahol az MSZP állítja a közös jelöltet. Tegyük fel, hogy becsönget hozzám, és el kell magyaráznia, hogy egyéniben az MSZP-re, listán viszont véletlenül se a szocialistákra, hanem már az Együttre kellene szavaznom. Fél perc alatt hogyan győzne meg?

Önnek két szavazata van. Az egyénire leadott szavazattal elküldheti Orbán Viktort a hatalomból. A másik szavazatával pedig eldöntheti, ki legyen a következő miniszterelnök, kinek legyen nagyobb súlya a létrejövő koalícióban. Ezért listán az Együttre kell szavaznia, hogy én legyek a kormányfő, és az általam képviselt jövőkép érvényesüljön. Fél percbe belefért, nem?

Ha már ennyire szorossá vált az együttműködés az MSZP-vel, a bajai videót mikor említette először önnek a szövetségese?

Aznap szólt róla Mesterházy Attila, amikor nyilvánosságra került, ő pedig a témában sajtótájékoztatót készült tartani.

Princetonos bögre az asztalon Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Pedig már bevallották, hogy napokkal azelőtt megkapták. Nem aggasztja, hogy a szövetségese eltitkolta ön előtt, hogy kaptak egy ilyen fura felvételt?

Nem aggaszt, mert a bejelentéssel egyidejűleg azt is egyértelművé tette: azonnal feljelentést tettek az ügyben. Ráadásul ne felejtse el: bár szövetség van közöttünk az egyéni kerületekben, külön párt vagyunk, önállóan politizálunk.

Tehát ha ön kapna egy ilyen bajai videót, ön se szólna Mesterházynak?

Az MSZP először feljelentést tett, aztán értesítette a szövetségesét és a nyilvánosságot. Én ezt korrekt sorrendnek tartom.

És pontosan mit mondott akkor Mesterházy?

Hogy van egy ilyen videó, amely miatt büntetőfeljelentést tettek. És javasolták, hogy mi is vegyünk részt a videót érintő sajtótájékoztatón.

Ahogy haladunk a választások felé, egyre többet ígérget minden politikus. A baloldal csak jó nagy ígérgetésekkel tud szembeszállni a Fidesz rezsicsökkentésével?

Tisztázzuk, hogy a rezsicsökkentés a választók átverése, mert hosszú távon fenntarthatatlan. A Fidesz titkon már biztos készül arra, hogy a veszteséges szolgáltatók államosításának költségét később valamilyen rezsiadó formájában beszedi. Ezzel szemben én semmilyen olyan ígéretet nem teszek, amely megalapozatlan, fenntarthatatlan, hazug. Annak idején, amikor kormányfő voltam, őszintén megmondtam azt is, ha valami fájni fog. Abban is különbözik a szemléletem a Fideszétől, hogy felnőttnek, partnernek tekintem a polgárokat.

Szeptemberben viszont az ígérte, hogy majd garantáltan munkát ad 100 ezer harminc év alatti fiatalnak. Ez nem megalapozatlan, túlzó ígéret?

Ez Magyarország egyik legnagyobb problémájára, sorskérdésére adott felelős válasz, valódi megoldás. Százezrek mennek külföldre, Londonba, Berlinbe munkát keresni, boldogulni. Ha nem tudjuk ezek a törekvő polgárokat visszahozni, vagy az itthon lévőknek munkát adni, ez az ország össze fog dőlni, hiszen nem lesz, aki nyugdíjat, adót fizessen, nem lesz, aki gyereket szüljön.

Ambrogio Lorenzetti: A jó és a rossz kormányzás hatása a városra és a vidékre Fotó: Tuba Zoltán – Origo

De hogyan teremt munkahelyet nekik?

Garantáltan munkát vagy képzést kínálunk a pályakezdő munkanélkülieknek. Kiszámoltuk, hogy két-három év alatt futtatható fel egy program, amely 70-75 milliárd forintba kerülne, és döntően uniós forrásból lehet finanszírozni, és együtt jár az egész munkaügyi rendszer modernizációjával.

És a szövetségese ígéreteihez mit szól? Mesterházy Attila az MSZP-kongresszuson elég bátran ígérgetett, azt mondta például, hogy megszünteti a gyermek- és nyugdíjaséhezést, Horn Gyula-bérletet vezet be, nyugdíjat emel. Ezeket egyeztették?

A gyermekéheztetés megszüntetése a mi programunkban is szerepel, erkölcsi kérdésnek tekintem a megoldását. Kiszámoltuk, hogy nagyjából 15 milliárd forintba kerülne. Magyarország nem olyan szegény, hogy belenyugodhasson abba, hogy gyerekek tízezrei éhesen mennek iskolába, és éhesen fekszenek le.

Néhány napja elkezdtek aláírást gyűjteni az egykulcsos adó eltörléséért. Egy lassan kétéves intézkedésről van szó, az adatbázis-építéshez kellenek most az aláírások?

Nem, azért most gyűjtjük, mert tudatosítani akarjuk, hogy az egykulcsos adó fejezi ki a legjobban, hogy társadalmi és gazdasági szempontból mit csinál rosszul az Orbán-kormány. Az egykulcsos adó tízből nyolc embert hozott rosszabb helyzetbe, és ötvenezer munkahelyet szüntetett meg. Az általunk javasolt kétkulcsos rendszer viszont csak a legjobban kereső nyolc-tíz százaléktól kér mérsékelten többet, de cserébe alatta mindenkit jobb helyzetbe hoz.

Mekkora lenne ez a két kulcs?

Ma felelősséggel nem lehet pontos számokat mondani, mert átláthatatlan a költségvetés. De elveket tudok mondani, és a 2009 előtti időszak hibáiból is érdemes tanulnunk. Mindenkinek adóznia kell Magyarországon, ez elvi kérdés, még a minimálbér után is. Lesz adójóváírás is, ezzel a minimálbértől az átlagosnál magasabb jövedelemig nettó bérnövekedést érünk el, a minimálbéreseknél például havi 8-10 ezer forintnyit. A magasabb kulcs pedig a közelében sem lehet annak, mint ahol korábban volt: ösztönözni fog a többletmunkára, és nem állítja be bűnbaknak a jól keresőket.

Ha egy pártelnök a kampányban kétségbeesik, általában elkezdi használni a bulvárt. Ön az utóbbi napokban a gyerekeivel közös képet rakott ki a Facebookra, illetve videót készítettek, hogyan eszik hurkát. Miért szaporodott meg a bulvárszereplés?

Nem hiszem, hogy a bulvárnak és a kétségbeesésnek köze lenne egymáshoz, vagy talán a Blikkben rendszeresen szereplő Orbán Viktor is kétségbe van esve? Arról van szó, hogy a legtöbb választóhoz el kell jutnunk, sok választót nem érdekelnek azok a bonyolult fejtegetések, amelyekről például az előbb is beszéltem, de tudni akarják, mit gondolunk a világról. Ehhez szükség van a bulvárra, mint csatornára. De megnyugtatom, nem a gyerekeimről fog szólni a kampány, hanem egy normális Magyarországról.

Ha egy év múlva beszélünk, mi lesz? Miniszterelnök, miniszter, frakcióvezető?

Miniszterelnök leszek. Magyarországnak szüksége van arra, hogy a 2009–10-ben megkezdett higgadt, szakszerű, a jövőbe néző és reményt adó kormányzást folytassuk. Ezért küzdök, és erről fog szólni az Együtt kampánya.

Fotó: Tuba Zoltán – Origo