Hetven évben maximálnák az egyetemi oktatók korát

Vágólapra másolva!
Csak középfokú nyelvvizsgával lehetne valakiből rektor, oktatói és kutató munkakörben pedig legfeljebb 70 évesen lehetne dolgozni. Ezt tartalmazza a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénytervezet, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.
Vágólapra másolva!

Középfokú nyelvvizsgához kötnék a rektori megbízást, oktatói és kutatói munkakörökben pedig legfeljebb hetvenéves korig lehetne dolgozni - írja a Magyar Nemzet egy birtokába került tervezetre hivatkozva.

A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénymódosítás és kormányrendelet tervezete szerint a rektorválasztás joga visszakerül az intézményi szenátusok hatáskörébe, és bevezetnék a kancelláriarendszert.

A mellékletben a finanszírozási elveket és a képzési támogatások összegét rendezik. Eszerint például az osztatlan jogászképzések hallgatói után félévenként 258 ezer forintot fizetne az állam. Műszaki alapképzésben 347 ezer, mesterképzésben 589 ezer forint támogatás járna az intézményeknek egy hallgató után szemeszterenként, az egységes osztatlan orvosképzés támogatása pedig 976 ezer forint lenne – olvasható a Magyar Nemzetben.