Jól jöhet Eszenyinek a kurta vígszínházi pályázat

Vágólapra másolva!
Eszenyi Enikő újra pályázik akkor is, ha csak másfél évet adnak a Vígszínház következő igazgatójának. A kurta mandátummal a főpolgármester valószínűleg odázni akarja a végső döntést. 
Vágólapra másolva!

Másodszor is megpróbál igazgatót találni a Vígszínház élére a Fővárosi Közgyűlés. A jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le, viszont a következő igazgatót csak 2015. június végéig neveznék ki – áll a Fővárosi Közgyűlés honlapján elérhető pályázati kiírásban. A másfél éves időtartam szokatlanul rövid az általános, ötéves igazgatói megbízatásokhoz képest.

A pályázat első körében még ötéves ciklusra hirdették meg az igazgatói pályázatot, viszont szeptemberben nem született döntés. Akkor Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője pályázott, mindketten három-három voksot kaptak a szakmai bizottságtól, ezért a Fővárosi Közgyűlés érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

A sikertelen pályázat után Tarlós István főpolgármester magánvéleményként azt mondta, meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő mandátumát, és a választások után kellene pályázatot kiírni a posztra: "Ha nem lesz kampányőrület, akkor ki lehet írni egy olyan pályázatot, amikor nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot."

Eszenyi mandátumát végül nemcsak egy, hanem akár másfél évre is meghosszabbíthatják, ha nyer az újabb pályázaton, viszont ez még így is kevesebb a megszokott, ötéves igazgatói időszaknál. Szerettük volna megkérdezni az újabb pályázatot a testület elé terjesztő Csomós Miklós főpolgármester-helyettest, hogy mi az oka az igazgatói ciklus lerövidítésének, de a Főpolgármesteri Hivatal az ügy csütörtöki tárgyalásáig nem nyilatkozik, és a közgyűlés fideszes tagjai sem akarták kommentálni az újabb pályázatot.

A közgyűlés LMP-s tagja, Kaltenbach Jenő csak a médiából értesült az igazgatói időszak lerövidítéséről, elmondása szerint a szeptemberi közgyűlés óta nem történt egyeztetés a témában. "Látszik, hogy a végső cél Balázs Péter megjutalmazása, viszont Tarlós István felmérhette a helyzetet, hogy ez jelenleg túl nagy árral járna. Így most elodázzák a dolgot." Horváth Csaba MSZP-s fővárosi közgyűlési képviselő "szomorú színház"-nak minősítette az esetet, szerinte Tarlós csak politikai haladékot akar adni önmagának.

A Fővárosi Közgyűlés honlapján található előterjesztés szerint Eszenyi Enikő mandátumát automatikusan meghosszabbítják, ha a mostani eljárás nem lesz eredményes. Eszenyi Enikő szintén csak a médiából értesült a lerövidített igazgatói ciklusról, viszont az Origo kérdésére azt válaszolta, meg sem fordult a fejében, hogy ne folytassa a munkát, beadja a pályázatát. "Tele vagyok energiával és ötletekkel, nagy erővel dolgozunk a jövő évad műsortervén. A társulatban nagyon jó a hangulat, nagy odaadással dolgoznak a művészek és a műszaki kollégák is. És ami a legfontosabb, nagyon szeretik és segítik egymást. Mindig arra kérem őket, hogy kizárólag a művészi munkára koncentráljanak" – írta e-mailben. Eszenyi a 2014/15-ös évadra egy nagy nemzetközi projektet is tervez: a prágai, a pozsonyi nemzeti színház és a Vígszínház közös produkciójaként mutatnák be az 1914 című darabot.

Szerettük volna Balázs Pétert is megkérdezni, hogy újra indul-e a pályázaton, de nekünk nem akart nyilatkozni, és az MTI-nek is csak szűkszavúan válaszolt a terveiről: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül."

A Fővárosi Közgyűlés honlapján található előterjesztés szerint a pályázatot véleményező szakmai bizottságában a munkáltatói jogkör képviselőjeként Orbán Gyöngyi fővárosi képviselő és Németh Szilárd kulturális és turisztikai tanácsnok foglalhat majd helyet. A szakmai bizottság további tagjainak felkéréséről a főpolgármester fog intézkedni. Bodrogi Gyula, aki szeptemberben a szakmai bizottság tagja volt, nem tudott az új pályázati kiírásról. "Velünk nem egyeztettek, és még nem is kértek fel minket további szakmai munkára" – mondta. Szerinte öt év alatt sem lehet igazán egy tökéletes színházi világot kialakítani, ez egy lerövidített ciklus esetén még nehezebb lehet.

A szeptemberi szakmai bizottság másik tagja, Csőre Gábor szerint szakmailag is indokolható, ha nem február környékén, az évad közepén, hanem júniusban, a parlamenti választások után történik meg egy esetleges váltás a színház életében. "A futó projektek szempontjából ez mindenképp logikusabb, és én akarom hinni, hogy a színház igazgatójának kiválasztása szakmai alapon, demokratikus úton fog megtörténni" – mondta.