A legmagasabb szintre is küldött vészjelzést Horváth András

Horváth András, NAV, NAV-botrány
Vágólapra másolva!
A hatalmas adócsalásokról szóló állításokkal előálló korábbi adóhivatali dolgozó új részleteket közölt az Origóval arról, hogyan és milyen információkkal keresett meg tavaly két magas rangú kormányzati tisztviselőt, Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt. Azt mondta, a közvetítő egy fideszes képviselő volt, de az nem világos, hogy mi lett a leveleinek a sorsa.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal jelenlegi fideszes frakcióvezetőn kívül két magas rangú kormányzati tisztviselőt – Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt is megkeresett az adóhivatalon belüli állítólagos problémák részleteivel Horváth András korábbi adóellenőr 2012 őszén. A megkeresésekről már korábban jelentek meg információk, de a rendszerszerű áfacsalásokról szóló állításokkal idén november elején előállt Horváth eddig nem beszélt a részletekről, a kormányzati szereplők pedig vagy nem szólaltak meg, vagy tagadták, hogy bármiről is tudnának.

Horváth az Origónak kedden azt mondta, hogy tavaly ősszel kereste meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt és Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárát. Azt mondta, az után döntött úgy, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) belül a felettesei kivonták egy csalási ügy általa kezdeményezett vizsgálatából.

Horváth közölte, hogy azért Lázár Jánossal és Cséfalvay Zoltánnal akart kapcsolatba lépni, mert előbbi Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen munkatársa, utóbbit pedig komoly embernek tartja az adózási területet felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumon belül.

„Összefoglaltam az azt megelőző egy év eseményeit” – mondta Horváth arról, hogy mi állt a két politikusnak küldött levélben. Újra leírta, hogy szerinte nagy értékű áfacsalások maradnak kinyomozatlanul, és azt is összefoglalta, hogy milyen áfa-visszaigénylések történtek 20112012-ben. Szerinte a közel 70 milliárdot kitevő áfa-visszaigénylésekből 29 milliárdot olyan cégeknek utaltak vissza, amelyek kifejezetten adócsaló vállalatokhoz köthetők. Konkrét cégneveket azonban Horváth a politikusoknak írt levelében sem említett. Azt azonban megjegyezte, hogy a NAV ellenőrző vizsgálatait jóval ki kellene bővíteni, több céget és több időszakot kellene vizsgálni.

Horváth a Lázárnak és Cséfalvaynak küldött iratot nem akarta odaadni az Origónak, de szerda reggel közölte a levelet az Átlátszó, amely egyik szervezője volt a korábbi adóellenőr november eleji, első sajtótájékoztatójának is.

Horváth András Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Horváth azt mondta, a kézbesítésre egy fideszes képviselőt kért meg, Révész Máriuszt, akit még a kilencvenes évek elejéről ismer, amikor együtt voltak önkormányzati képviselők Kőbányán, mindketten a Fidesz színeiben. 2011-ben Révész már segített Horváthnak kapcsolatba lépni a gazdasági területen meghatározó szerepet játszó Rogán Antallal, akivel Horváth egy levélben azt közölte, hogy az adócsaló hálózatok szervezői nagy jólétben élnek, az adóhatóság azonban annak ellenére nem tesz semmit, hogy ezzel a revizorok is tisztában vannak.

Horváth szerint Rogán megkeresése után pár nappal el is indult egy adóhivatali vizsgálat néhány céget illetően, de ennek azóta sem lett eredménye, és ő emiatt fordult tavaly ősszel Lázárhoz és Cséfalvayhoz. Az Origónak azt mondta, Révésztől úgy tudja, hogy a kézbesítés megtörtént, de választ soha nem kapott a két politikustól, pedig még a telefonszámát is beleírta a levélbe.

Eltűntek az emlékek

Révész Máriusz már korábban megerősítette, hogy Horváth rajta keresztül lépett kapcsolatba Rogánnal, kedden azonban az Origónak azt mondta, nem emlékszik Lázár Jánosnak és Cséfalvay Zoltánnak küldött iratokra. Megjegyezte, hogy egy 2012-es esetről van szó, ő pedig rengeteg hasonló megkeresést kap. A kedden délelőtt zajlott telefonbeszélgetést azzal zárta le, hogy fel kell szállnia egy repülőre, és azóta nem tudtuk elérni.

A Hvg.hu a múlt héten azt közölte, hogy az NGM nekik azt állította, nem igaz, hogy Cséfalvayhoz érkeztek volna iratok Horváthtól, és a minisztérium hasonló választ küldött az Origo mostani kérdéseire is. „Cséfalvay Zoltán államtitkár úr Horváth Andrástól nem kapott iratokat, soha nem is találkozott vele, az Ön által említett tartalommal sem kapott levelet” – közölte a minisztérium az Origo munkatársának kérdéseire. Amikor a kérdést újra feltettük abban a formában, hogy Révész Máriusztól kapott-e az államtitkár iratokat, akkor szó szerint megismételték a korábbi válaszukat.

Cséfalvay Zoltán Forrás: MTI/Beliczay László

Kedden megkerestük Lázár János stábját is, kérdéseinkre azonban csak későbbre ígértek választ, mondván, hogy Lázár Brüsszelben tartózkodik.

A kormányoldal láthatóan igyekszik távolságot tartani Horváthtól. Nem támogatták például azt, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel az állításainak a kivizsgálására, és megakadályozták azt is, hogy szerdán meghallgassa őt egy parlamenti albizottság. „Láthatóan az egyik politikai oldal támogatását élvezi” – mondta egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő, utalva arra, hogy szerinte Horváth túl közel került az LMP-hez. Horváth felszólalt a NAV egyik épülete előtt tartott múlt heti tüntetésen, amelynek szervezői között civilszervezetek mellett az LMP is ott volt.

Horváth ugyanakkor az áfacsalások bejelentésekor azt hangsúlyozta, hogy a színre lépésének nincs köze semmilyen politikai párthoz. A nyilvánosság elé egy olyan sajtótájékoztatón lépett ki, amelyet három civil szervezet, a Levegő Munkacsoport, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége és az Átlátszó szervezett.