Lehet beteg gyerekeknek utalni az adó 1 százalékát, de nem mindig érdemes

Vágólapra másolva!
A Kehi két olyan alapítványnál vizsgálódott, amelyek együtt közel egymilliárd forintot kaptak az elmúlt években az 1 százalékokból. A cégek nem sokkal többet költöttek a nemes célokra, mint 1 százalékot. 
Vágólapra másolva!

Varga András, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) osztályvezetője egy előadás során ismertette a hivatal adó 1 százalékokkal kapcsolatos vizsgálatának eredményeit – olvasható A Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének honlapján.

Varga két olyan meg nem nevezett szervezetről számolt be, amelyek kiemelkedő támogatásokat kaptak. Négy év alatt együtt közel egymilliárd forintot, amelyből közvetlenül a támogatottakhoz csupán 68 millió jutott el. Mindkét szervezet hirdetett tevékenysége a gyermekmentés, viszont az alapítványoknál egyetlen mentőautót sem találtak, és gyermekmentő tevékenységből sem túl sokat.

Fantomtevékenységek

Az alapítványok profi módon űzték a lenyúlást: több száz domént tartottak fenn az interneten, amelyekre mind a gyermekmentéssel kapcsolatos keresőszavakkal jutottak el az emberek. Varga szerint a cégek működési költségének 80 százaléka hirdetésekre ment el. Az osztályvezető szerint nagyon hatékonyan működtek, és erre a jogi lehetőségük is megvolt.

Az alapítványok tökéletesen lepapírozva költötték el a százmilliókat, csak éppen nem arra, amire kellett volna. Autókat vásároltak, luxuslakóparkokban béreltek többszobás lakásokat irodának, vagy éppen ismerősöket támogattak. De voltak még túlárazott eszközbeszerzések és haveri cégeken keresztüli lenyúlások is.

A Kehi feljelentést tett költségvetési csalás bűncselekménye miatt, és zárolta az alapítványok számláját.