Hoffman: Az alsósoknál bejött az egész napos iskola

Vágólapra másolva!
Az alsós gyerekek több mint kétharmada igénybe veszi a délutáni iskolai foglakozásokat - állapította meg egy felmérés, amelyet Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár ismertetett pénteken. A felsősök több mint kétharmada inkább lelép.
Vágólapra másolva!

Egyre többen jelentkeznek a délutáni foglalkozásokra az általános iskolákban - közölte Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára pénteken. Az államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ országos felméréseinek eredményét ismertette.

Eszerint az alsó tagozaton a diákok 17 százaléka kért felmentést a hét minden napjára, 10 százalék pedig a hét egyes napjaira a délutáni foglakozások alól, vagyis a diákok több mint kétharmada igénybe veszi ezeket. A felső tagozaton a diákok 57 százalék kért felmentést a hét minden napjára, 13 százalék pedig egyes napokra, vagyis itt, több mint kétharmaduk inkább lelép.

Hoffmann Rózsa szerint növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik eredetileg felmentést kértek, de amikor megtudják, hogy az iskolákban változatos programok vannak, visszajárnak délutánonként. Az egész napos iskola megvalósításával szeptemberben még nem volt ennyire elégedett az államtitkár.

A felmérés ismertetésekor felszólalt Emődiné Csapó Barbara, a Magyar Szülői Közösségek Egyesületének elnöke is, aki azt mondta, van olyan iskola, ahol az elmúlt időszakban a kétszeresére nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik kérték a délutáni foglakozásokat.

Homolay Károly, a XI. kerületi Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója szerint van szülői igény a délutáni foglalkozásokra, náluk 466 diákból 315 igényelte ezeket. Népszerűek a felzárkóztató, a tehetséggondozó programok, de 130 tagú kórusuk, színjátszó szakköreik is vannak. Bakancsos klubjukkal havonta egyszer kirándulnak, moziba pedig szombat délelőttönként családostul viszik a gyerekeket. Arra még nem volt példa szerinte, hogy igény esetén ne engedték volna el délutánra a tanulókat, de az előfordult, hogy a szülők kérték, hagy maradjon az iskolában a gyerekük, mert romlottak a tanulmányi eredményei.

A XI. kerületi iskolákban az alsós diákok 20 százaléka kért felmentést a délutáni foglalkozások alól.