Divat lett a fehérorosz csempészcigaretta

Vágólapra másolva!
Idén két és félmilliárd forint csempészcigarettát foglalt le a NAV.
Vágólapra másolva!

November végéig hatvannégymillió szál illegális cigarettát vont ki a feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írja a Magyar Nemzet. A lefoglalt dohányáru értéke 2,5 milliárd forint körül mozgott. A csempészek egyre több munkát adnak a hatóságoknak, orgazdaság miatt háromszáz ügyben indult eljárás november utolsó napjáig, holott tavaly csak alig 250 hasonló eset volt.

Fehérorosz csempészcigaretta jelent meg nagyobb mennyiségben az utóbbi időben Magyarországon – erről árulkodnak a hatósági, bűnüldözési tapasztalatok. A NAV szerint változtak az útvonalak, némiképp átalakultak a bűnözési szokások. Az elmúlt években főként ukrán és szerb csempészárut kínáltak, mára inkább a Fehéroroszországból származó füstölnivaló kapható a piacokon, aluljárókban, vásárokon. A NAV szerint a feketepiaci változásokat sok tényező befolyásolja, ilyen például, hogy 2011 óta megemelkedett a dohánytermékek ára. A drágulással ugyanis nő az illegális haszon is, és ez többeket csábíthat arra, hogy csempésszenek.

A legnagyobb fogás idén majdnem egymillió doboz, pontosan 18 millió szál cigaretta volt, az áru értéke túllépte a hétszázmillió forintot. A NAV emberei Dunaharaszti egyik raktárában értek tetten hat férfit, amint a gerendaszállító kamion rejtett zugaiba rakodták be a csempészcigarettát. A főügyészség – az akkori információ szerint – három magyar és három ukrán személy előzetes letartóztatását indítványozta.