Hová lett Orbán Viktor, akit felspannolt a kard ki kard?

Orbán Viktor és Bajnai Gordon, mit gondolnak a fideszesek bajnairól cikkhez
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nem akar vitatkozni Bajnai Gordonnal, amit magyarázhat az, hogy nincsenek egy súlycsoportban, de akár az is, hogy Orbán az elmúlt években látványosan óvatosabb lett a nyilvánossággal, mint korábban. 1998-ben egy vagány vitával nyerte meg a választást a Fidesznek, edzett, hogy fitt legyen, külön csapat készítette fel. Négy évvel később kevésbé brillírozott, 2006-ban pedig lesöpörte Gyurcsány Ferenc. Azóta kerüli a kényelmetlen helyzeteket.
Vágólapra másolva!

"Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel" - utasította vissza a Fidesz Orbán Viktor nevében Bajnai Gordont, aki szerdán nyilvános vitára hívta ki a miniszterelnököt. A párt sajtóirodája nem is reagált részletesen a kihívásra, csak felsorolta, hogy tudomása szerint Bajnai csökkenteni akarja a minimálbért, a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, és csökkenteni akarja a nyugdíjakat, "de a magyar emberek nem kérnek ebből, Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája".

Előzőleg az Együtt 2014 választói mozgalom adott ki közleményt, ebben a Fideszt hazugnak és gyávának nevezték. "Hazugságokat terjeszt az Együtt 2014 terveiről, és ezt álcivil szervezetek mögé bújva teszi. Van olyan egész oldalas újsághirdetés, amit még az álcivilek sem írtak alá: az így egyszerűen csak egy névtelen rágalmazó levél. Ez kampányidőszakban törvénytelen lenne, de minden időben becstelen. Most is az".

Ezzel azokra a hirdetésekre reagáltak, amelyeken Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egymás mellett szerepel, mint akik "együtt tették tönkre az országot", és megint a nyugdíjakon akarnak spórolni. Ezek miatt "Bajnai Gordon személyesen hívja vitára Orbán Viktort, élőben, televíziós műsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban is. A lényeg, hogy álljon ki végre szemtől szemben, merje saját hangon elmondani a hazugságait, és viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt. Várjuk Orbán Viktor válaszát: a lapítás vagy a kitérő válasz egyaránt a hazugság elismerése".

Óvatosabb lett Orbán

Orbán elutasítása magyarázható azzal, hogy Bajnai Gordon egyelőre egy viszonylag laza választási szövetség vezetője (a közvélemény-kutatások szerint a szövetség nem is feltétlenül jutna be a parlamentbe, a Medián szerint 7, az Ipsos szerint 8 százalékon áll), azaz Bajnai korábbi miniszterelnöki szerepétől eltekintve kevés indoka lenne rá Orbánnak, hogy épp vele álljon szóba. (Deutch Tamás fideszes EP-képviselő szerdán ki is figurázta emiatt Bajnait a mikroblogján, így: "Miután Bajnai jelezte, hogy vitázni szeretne Orbánnal, barátaim tucatszám jelezték, hogy ők pedig szívesen randiznának Pippa Middletonnal.")

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az is igaz ugyanakkor, hogy Orbán az utóbbi években sokkal óvatosabban áll a nyilvánosság elé olyan helyzetben, ahol kényelmetlen kérdésekkel szembesülhet. Orbán leginkább a Fidesszel szimpatizáló vagy állami médiumoknak ad interjút (az [origo] például 2006 ősze óta hiába kéri rendszeresen erre, akárcsak az Index, annak ellenére, hogy ez a két legolvasottabb híroldal Magyarországon; de a Fidesszel erősen kritikus Népszabadságban és a hvg.hu-n sem tűnt fel évek óta). Nyilvános szerepléseit is úgy szervezik, hogy a lehető legritkábban lehet akármiről kérdezni. Pedig Orbán Viktor egyszer már választást is nyert egy jól sikerült nyilvános vitával.

Orbán keményen edzett

A miniszterelnök-jelölti vita 2010-ben is elmaradt. Pedig éppen a 2010-ben a vitától elzárkózó Fidesz volt az, amely kezdeményezte az első miniszterelnök-jelölti vitát 1998-ban. Akkor nem volt kérdés, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként Orbán Viktor részt vesz a vitán Horn Gyulával. A fideszes kampánystáb politikailag értékes lehetőségnek tekintette a lehetőséget, bár az ötlet nem tőlük, hanem a Közgáz politológusaitól származott - mondta az [origo]-nak Nagy Andor KDNP-s országgyűlési képviselő, aki az 1998-as vita előkészítésében a fideszes kampánycsapat tagjaként nagy szerepet vállalt.

1998-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök sokáig elzárkózott a vitától, és csak az első forduló utáni napokban mondott igent, így Orbán Viktor leülhetett vele a Közgáz nagyelőadójában. Nagy Andor úgy emlékszik, hogy a kommunikációs stáb és mások is nagy erőkkel dolgoztak a felkészülésen, amelyet Orbán Viktor is komolyan vett, akarta is a vitát. Ez volt a kampány legizgalmasabb eseménye, igazi szenzációként kezelte a sajtó, a Fidesz kampánystábja pedig hatalmas energiákkal készült rá (a Fidesz-kampány felépítéséről és tervezéséről az ÉS közölt cikket 1999-ben).

Orbán közvetlen felkészítésén két, egyenként három főből álló csoport dolgozott, de nekik is volt egy csomó segítőjük - országgyűlési képviselők, tanácsadók. A későbbi miniszterelnök keményen edzett a vita előtt, hogy fittnek érezhesse magát. (A vitát az értékelések nagy része szerint egyértelműen Orbán nyerte meg, és utólag az is biztosnak tűnik, hogy nagy szerepe volt a Fidesz 1998-as választási győzelmében.)

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A 2006-os Gyurcsány-Orbán vita volt a fordulópont

A lárifári betett neki

Nagy Andor szerint bár ellenzékben talán több érdeke fűződik a politikusoknak ahhoz, hogy nyilvános vitán mérkőzzenek meg az ellenfelükkel, mint kormányon, a 2002-es választási kampányban mégis hasonlóan állt a helyzethez a Fidesz, mint négy évvel korábban. Nagy szerint Orbán éppúgy keményen készült a Medgyessy Péterrel folytatott vitára, mint 1998-ban.

Orbán azóta (2010-et kivéve) minden országgyűlési választás előtt részt vett a vitákon, miközben ellenfelei folyamatosan cserélődtek: 1998-ban Horn Gyulával, 2002-ben Medgyessy Péterrel, 2006-ban pedig Gyurcsány Ferenccel mérkőzött meg. Akkor Orbánnak négy nappal a választások első fordulója előtt volt a televíziós vitája Gyurcsány Ferenccel, ahol szokatlanul visszafogottan viselkedett, és úgy tűnt, nem igazán tud mit kezdeni a lendületesen támadó szocialista miniszterelnökkel (aki olyan legendás fordulatokat sütött el ekkor, mint a lárifári).

Ez utóbbi vita fordulatot jelentett a Fidesz számára. Míg ugyanis a 2002-es vitának nem volt egyértelmű győztese, a 2006-os Gyurcsány-Orbán összecsapásról viszont utólag még a Fidesz is elismerte, hogy rossz stratégiájuk miatt Gyurcsány került fölénybe. A választás pedig elúszott, a Fidesz a kitartó kampány ellenére a második fordulóban sem tudott fordítani.

A korábbi miniszterelnök-jelölti vitákat itt újranézheti.