Orbán Viktor nem akar vitatkozni Bajnai Gordonnal, amit magyarázhat az, hogy nincsenek egy súlycsoportban, de akár az is, hogy Orbán az elmúlt években látványosan óvatosabb lett a nyilvánossággal, mint korábban. 1998-ben egy vagány vitával nyerte meg a választást a Fidesznek, edzett, hogy fitt legyen, külön csapat készítette fel. Négy évvel később kevésbé brillírozott, 2006-ban pedig lesöpörte Gyurcsány Ferenc. Azóta kerüli a kényelmetlen helyzeteket.

"Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel" - utasította vissza a Fidesz Orbán Viktor nevében Bajnai Gordont, aki szerdán nyilvános vitára hívta ki a miniszterelnököt. A párt sajtóirodája nem is reagált részletesen a kihívásra, csak felsorolta, hogy tudomása szerint Bajnai csökkenteni akarja a minimálbért, a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, és csökkenteni akarja a nyugdíjakat, "de a magyar emberek nem kérnek ebből, Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája".

Előzőleg az Együtt 2014 választói mozgalom adott ki közleményt, ebben a Fideszt hazugnak és gyávának nevezték. "Hazugságokat terjeszt az Együtt 2014 terveiről, és ezt álcivil szervezetek mögé bújva teszi. Van olyan egész oldalas újsághirdetés, amit még az álcivilek sem írtak alá: az így egyszerűen csak egy névtelen rágalmazó levél. Ez kampányidőszakban törvénytelen lenne, de minden időben becstelen. Most is az".

Ezzel azokra a hirdetésekre reagáltak, amelyeken Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egymás mellett szerepel, mint akik "együtt tették tönkre az országot", és megint a nyugdíjakon akarnak spórolni. Ezek miatt "Bajnai Gordon személyesen hívja vitára Orbán Viktort, élőben, televíziós műsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban is. A lényeg, hogy álljon ki végre szemtől szemben, merje saját hangon elmondani a hazugságait, és viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt. Várjuk Orbán Viktor válaszát: a lapítás vagy a kitérő válasz egyaránt a hazugság elismerése".

Óvatosabb lett Orbán

Orbán elutasítása magyarázható azzal, hogy Bajnai Gordon egyelőre egy viszonylag laza választási szövetség vezetője (a közvélemény-kutatások szerint a szövetség nem is feltétlenül jutna be a parlamentbe, a Medián szerint 7, az Ipsos szerint 8 százalékon áll), azaz Bajnai korábbi miniszterelnöki szerepétől eltekintve kevés indoka lenne rá Orbánnak, hogy épp vele álljon szóba. (Deutch Tamás fideszes EP-képviselő szerdán ki is figurázta emiatt Bajnait a mikroblogján, így: "Miután Bajnai jelezte, hogy vitázni szeretne Orbánnal, barátaim tucatszám jelezték, hogy ők pedig szívesen randiznának Pippa Middletonnal.")

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az is igaz ugyanakkor, hogy Orbán az utóbbi években sokkal óvatosabban áll a nyilvánosság elé olyan helyzetben, ahol kényelmetlen kérdésekkel szembesülhet. Orbán leginkább a Fidesszel szimpatizáló vagy állami médiumoknak ad interjút (az [origo] például 2006 ősze óta hiába kéri rendszeresen erre, akárcsak az Index, annak ellenére, hogy ez a két legolvasottabb híroldal Magyarországon; de a Fidesszel erősen kritikus Népszabadságban és a hvg.hu-n sem tűnt fel évek óta). Nyilvános szerepléseit is úgy szervezik, hogy a lehető legritkábban lehet akármiről kérdezni. Pedig Orbán Viktor egyszer már választást is nyert egy jól sikerült nyilvános vitával.

Orbán keményen edzett

A miniszterelnök-jelölti vita 2010-ben is elmaradt. Pedig éppen a 2010-ben a vitától elzárkózó Fidesz volt az, amely kezdeményezte az első miniszterelnök-jelölti vitát 1998-ban. Akkor nem volt kérdés, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként Orbán Viktor részt vesz a vitán Horn Gyulával. A fideszes kampánystáb politikailag értékes lehetőségnek tekintette a lehetőséget, bár az ötlet nem tőlük, hanem a Közgáz politológusaitól származott - mondta az [origo]-nak Nagy Andor KDNP-s országgyűlési képviselő, aki az 1998-as vita előkészítésében a fideszes kampánycsapat tagjaként nagy szerepet vállalt.

1998-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök sokáig elzárkózott a vitától, és csak az első forduló utáni napokban mondott igent, így Orbán Viktor leülhetett vele a Közgáz nagyelőadójában. Nagy Andor úgy emlékszik, hogy a kommunikációs stáb és mások is nagy erőkkel dolgoztak a felkészülésen, amelyet Orbán Viktor is komolyan vett, akarta is a vitát. Ez volt a kampány legizgalmasabb eseménye, igazi szenzációként kezelte a sajtó, a Fidesz kampánystábja pedig hatalmas energiákkal készült rá (a Fidesz-kampány felépítéséről és tervezéséről az ÉS közölt cikket 1999-ben).

Orbán közvetlen felkészítésén két, egyenként három főből álló csoport dolgozott, de nekik is volt egy csomó segítőjük - országgyűlési képviselők, tanácsadók. A későbbi miniszterelnök keményen edzett a vita előtt, hogy fittnek érezhesse magát. (A vitát az értékelések nagy része szerint egyértelműen Orbán nyerte meg, és utólag az is biztosnak tűnik, hogy nagy szerepe volt a Fidesz 1998-as választási győzelmében.)

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A 2006-os Gyurcsány-Orbán vita volt a fordulópont

A lárifári betett neki

Nagy Andor szerint bár ellenzékben talán több érdeke fűződik a politikusoknak ahhoz, hogy nyilvános vitán mérkőzzenek meg az ellenfelükkel, mint kormányon, a 2002-es választási kampányban mégis hasonlóan állt a helyzethez a Fidesz, mint négy évvel korábban. Nagy szerint Orbán éppúgy keményen készült a Medgyessy Péterrel folytatott vitára, mint 1998-ban.

Orbán azóta (2010-et kivéve) minden országgyűlési választás előtt részt vett a vitákon, miközben ellenfelei folyamatosan cserélődtek: 1998-ban Horn Gyulával, 2002-ben Medgyessy Péterrel, 2006-ban pedig Gyurcsány Ferenccel mérkőzött meg. Akkor Orbánnak négy nappal a választások első fordulója előtt volt a televíziós vitája Gyurcsány Ferenccel, ahol szokatlanul visszafogottan viselkedett, és úgy tűnt, nem igazán tud mit kezdeni a lendületesen támadó szocialista miniszterelnökkel (aki olyan legendás fordulatokat sütött el ekkor, mint a lárifári).

Ez utóbbi vita fordulatot jelentett a Fidesz számára. Míg ugyanis a 2002-es vitának nem volt egyértelmű győztese, a 2006-os Gyurcsány-Orbán összecsapásról viszont utólag még a Fidesz is elismerte, hogy rossz stratégiájuk miatt Gyurcsány került fölénybe. A választás pedig elúszott, a Fidesz a kitartó kampány ellenére a második fordulóban sem tudott fordítani.

A korábbi miniszterelnök-jelölti vitákat itt újranézheti.