A roma áldozatokra emlékeztek Budapesten

A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek nagyjából háromszázan szombat este Budapesten. A rendezvényen felszólalók hatékony állami fellépést szorgalmaztak a szélsőjobboldali csoportok ellen, és megrendítőnek nevezték, hogy a romagyilkosságok vádlottjai esetleg augusztusban szabadlábra kerülhetnek. Az eseményen LMP-s és Párbeszédes politikus is részt vett.

A romák elleni támadássorozat tatárszentgyörgyi áldozatainak emléknapján emléksétát tartottak a IX. kerületi Nehru parkból, a holokauszt roma áldozatainak emlékművétől indulva a VIII. kerületi Horváth Mihály térre. A menetet rendőrök kísérték, többen fáklyával sétáltak a Horváth Mihály téri templom elé.

Setét Jenő, a szervező Ide tartozunk Facebook-csoport vezetője arról beszélt: Magyarországon 2008-ban és 2009-ben példátlan időket kellett megélni, amikor származásuk miatt hat embert, köztük egy gyermeket gyilkoltak meg rasszisták. Ezt nem lehet összemosni bármilyen más bűncselekménnyel - hangsúlyozta, majd a megemlékezés fontosságáról szólva azt mondta: a hallgatás nem segíti az események feldolgozását.

Setét Jenő szerint figyelmezetni kell Magyarországot, hogy a gyilkosságok óta eltelt időben is "mintha nem csökkenne gyűlöletbeszédek és gyűlölet-bűncselekmények száma". "Ma is rendületlenül tevékenykednek és masíroznak szélsőjobboldali szervezetek, amelyek vállaltan törvényen kívüliek" - mondta Setét Jenő. Szerinte ilyenkor "kutya kötelességünk" megkérdezni, hogy az államhatalom miért nem tiltja be ezeket a szervezetek. Kijelentette: felszólítják az államot, szerezzen érvényt a jogszabályoknak. Megrendítőnek nevezte, hogy a romagyilkosságokkal vádolt négy férfi esetleg augusztusban szabadlábra kerül. (A vádlottak esetében az előzetes letartóztatás maximális időtartama négy év, ami 2013. augusztus 21-én jár le.)

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke beszédében a cigány közösség összefogásának fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy megálljt parancsoljanak a szélsőséges eszméknek. Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke azt mondta: kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy békében élhessen az emberek az országban.

Politikusok is megjelentek

A Horváth Mihály téri templomban a beszédeket követően mise kezdődött az áldozatok emlékére. Az eseményen megjelent Osztolykán Ágnes, a Lehet Más a Politikához tartozó független országgyűlési képviselő és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, független országgyűlési képviselő.

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság a romák sérelmére elkövetett 2008-2009-es támadássorozat hetedik cselekménye volt. A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra a gyanú szerint P. Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán a Molotov-koktélokat, majd a másodrendű vádlott, K. István négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A hat halálos áldozatot követelő támadások ügyében K. Árpádot, illetve a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.