Egy egri platán lett az év európai fája

Vágólapra másolva!
Egy az egri termálfürdő területén álló fát választottak meg az év európai fájának egy szavazáson, ahol tavaly is egy magyar fa nyert.
Vágólapra másolva!

Az egri termálfürdő területén élő platán megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt - közölte pénteken az MTI-vel a versengés magyarországi szervezője, az Ökotárs Alapítvány. Az alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství által harmadik éve meghirdetett versenyben több mint 45 ezer szavazatot adtak le interneten, ebből 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára. A versenyben csütörtökön este hirdettek eredményt Brüsszelben, és itt lesz a díjátadás is a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia keretében.

Tavaly is magyar győzelem született a fák versenyén: akkor hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett.

Az idei versengésre hat ország - Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - nevezett be egy-egy legendás történetű vagy szűkebb környezetében közösségteremtő hatású fát, illetve facsoportot.

A második helyen a lengyelországi Kozy platánfája végzett 13 898 vokssal, a harmadik az 5785 szavazatot gyűjtő kocsányos tölgy lett az írországi Tullamore-ból. A csehországi Nové Hrady egy fasori hársfája 4636 voksot kapott, a szlovákiai Komjatice platánját 3876-an támogatták az internetes szavazáson, míg Bulgáriából a glusniki eper- és diófákat 2737-en támogatták. Az egri fáról képet itt nézhet.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Az egri termálfürdő és mellette a törökfürdő