Vágólapra másolva!
Minden olyan jogszabály vizsgálata átkerült José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének stábjához, amelynek köze van az alaptörvény módosításához. Az április 17-re tervezett, Magyarországról szóló strasbourgi EP-vitára készülhet el az Európai Bizottság jogi szakvéleménye az alkotmány negyedik módosításáról.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánymódosítással kapcsolatos dossziék mellett a hallgatói szerződések rendszerével kapcsolatos uniós aggályok kezelését is magához vonta José Manuel Barroso - mondta a Bruxinfo beszámolója szerint Andor László, a foglalkoztatáspolitikáért felelős EU-biztos.

Andor László szerint az Európai Parlament április 17-ei strasbourgi plenáris ülésére a testület elkészítheti jogi szakvéleményét, amelyet az ülésen már be is mutathat a bizottság képviselője.

Az Európai Parlament április 17-én szerdán plenáris vitát tart a magyarországi alkotmányos helyzetről. Nagy nemzetközi figyelmet és bírálatokat kapott az alaptörvény negyedik módosítása, melyet a múlt hétfőn fogadott el az Országgyűlés. Bizottsági források akkor valószínűnek mondták, hogy a módosítással kapcsolatban a bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indíthat.

A személyek szabad áramlásának korlátozását felvető hallgatói szerződések jogi alapját az alaptörvénybe is beemelte az Országgyűlés, emiatt számít politikailag is érzékenynek a terület. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy Barroso mellett Viviane Reding alapvető jogokért és igazságügyért felelős uniós biztos is felügyeli a magyar dossziékat.