Egy pohár bor 12 ezerért

Pincérek egy francia étteremben, Nantes-ban, illusztráció, Frizzante étterem, a budapesti Dorottya utcában, túlszámlázás
Vágólapra másolva!
Horribilis árakról szóló számla fényképe terjed a Facebookon, de az érintett étterem ügyvezetője szerint náluk ilyenek az árak, így is alig jönnek ki a kevés vendég miatt. Több turista csalásról és agresszív behajtásról számolt be, az ügyvezető szerint viszont elengedik azt, aki nem tud fizetni.
Vágólapra másolva!

Három felesért 18 ezer forintot, egy kis üveges sörért 3500-at, egy pohár borra 12 ezret számláztak a budapesti Frizzante étteremben egy horvát turistának – az összesen 51 ezer forintos számláról készült képet kevesebb mint egy nap alatt több mint 13 ezren osztották meg a Facebookon.

Az elmúlt hónapokban több külföldi is hasonló tapasztalatokról számolt be a Tripadvisoron a Dorottya utcai étteremből, mindegyik hozzászóló csalásról beszél. A hozzászólások alapján gyakori, hogy két lány odamegy turistákhoz, elkezdenek beszélgetni, majd valamilyen ürüggyel elhívják őket az étterembe, ahol méregdrágán számlázzák az elfogyasztott italokat. Bankkártyával nem engedik fizetni őket, rögtön a közeli bankautomatához kísérik őket.

„Két lány hívott el az étterembe, akik azt állították magukról, romániai turisták. A számla hármunknak több mint 130 ezer lett. Az étteremtől elkísértek egy bankautomatához, és ragaszkodtak ahhoz, hogy én fizessem ki az egész számlát. Több fenyegetés után kifizettem” – írta egy turista.

„Azért mentem oda, mert ez az étterem volt legközelebb a hotelemhez. Miután megettem az ebédem, a számla tízszer akkora volt, mint amit vártam. Nagyon agresszívek lettek, azt mondták, jobban kellene figyelnem az árakra az étlapon” - olvasható egy másik turista beszámolója.

Drága a környék

Kováts Sándor Attila, az étterem ügyvezetője szerint szó sincs csalásról, egyszerűen ilyenek az árak. „Az ajtón is kint vannak az árak, arról nem tehetek, ha nem tudják, amikor fél tizenegykor bejönnek, és keresztbe áll a szemük. Drága a környék, magasak a bérleti díjak, majdnem 500 ezer forint. Ráadásul be kell fizetni az adókat, forgalom pedig nem nagyon van, ennél nem lehet olcsóbban megúszni” – mondta az Origónak.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Frank Perry

„Itt nem kiskocsmai árak vannak, hanem belvárosaik. Akinek magasak, az menjen át egy olcsóbb helyre. Nincsenek itt verőemberek, csak hölgy alkalmazottak vannak” - reflektált arra, hogy több vendég szerint agresszíven léptek fel ellenük. Arra a kérdésre, tud-e arról, hogy állítólag fiatal nők invitálnak külföldieket az éttermébe, Kováts azt mondta, reggel 9-től 5-ig vezeti az üzletet, hogy utána mi történik, nem tudja, ilyenről mindenesetre nem hallott még. „Ha véletlenül valaki megismerkedik valakivel, azt nem tudom ellenőrizni” – mondta.

Más is drága

Arra a kérdésre, hogy miért csak a férfitól kérték a számla rendezését, amikor két nővel volt, Kováts azt válaszolta, az éttermekben általában nem a lányoknak adják a számlát. Panaszkodott amiatt, hogy nagyon rossz hírük van, és kevesebben is járnak emiatt az elmúlt időszakban, mint korábban. „Van, akinek rosszul esik, hogy drágák itt a dolgok, de most én is menjek a rendőrségre, meg írogassak az interneten, hogy a Dolce Gabbanában 87 ezer egy sportcipő, vagy hogy a Hugo Bossban 350 ezer egy öltöny?” – vetette fel.

Kováts szerint a januárban nyílt étterembe eddig kétszer hívtak ki rendőröket, de az egyik esetben például a fizetni nem akaró turistákat vitték el. Volt olyan vendég, aki amikor azzal fenyegetőzött, hogy kihívja a rendőröket, 64 ezer helyett csak 14 ezret kellett fizetnie. Kováts az esetről nem tudott, de azt el tudta elképzelni, hogy a többi piát „esetleg azok a lányok fizethették ki, de csak feltételezem ezt”.

Azt mondta, ha nem fizet a vendég a magas árak miatt, azzal nem tud mit csinálni, ilyenkor hagyja őket elmenni. „Pedig lehet nálam válogatni. Van söröm kilencszázért meg háromezerért is, felesem három- és nyolcezerért is” – mondta, viszont a bírálatok hatására úgy döntött, csökkenti az árait. „Ha ez a közakarat, akkor annak fejet kell hajtani. A piac nem honorálja ezt” - mondta Kováts.