Újabb pénzeket ad a kormány a Magyar Művészeti Akadémiának

Vágólapra másolva!
A kormány ezúttal arról döntött, hogy az életjáradékban részesülő tagok halála után a családtagjaik is havi juttatást kapnak. A kiváltságos művészek özvegyei és árvái ugyanannyi pénzt kapnak majd, mint a Magyar Tudományos Akadémia elhunyt tagjainak hozzátartozói.
Vágólapra másolva!

Havi ellátást fognak kapni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elhunyt tagjainak hozzátartozói - közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca közleménye szerint az MMA rendes és levelező tagjainak rokonait a tagok halála után pont olyan juttatások illetik majd meg, mint a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak hozzátartozóit.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az MMA tagjai január 1-jétől kapnak havi életjáradékot, mert a kormány így akarta megerősíteni az intézmény "kultúrstratégiai szerepét". Ez egészült ki most azzal a döntéssel, hogy nem csak életük során jár a pénz a művészeti akadémia tagjainak, hanem a haláluk után a hozzátartozóik is juttatást kapnak.

Az úgynevezett akadémiai hozzátartozói ellátásra az elhunyt tagok házastársa, élettársa és gyermekei lesznek jogosultak. Az özvegyek öt évig kapják majd a pénzt, a gyermekek pedig 16 éves korukig, vagy amennyiben iskolába vagy egyetemre járnak, legfeljebb 25 éves korukig.