Két doboz cigaretta, nulla vásárló

trafik, dohánybolt, illusztráció
Vágólapra másolva!
Mától nyitnak a nemzeti dohányboltok, de még jól jön, hogy két hétig a régi, megszokott helyeken is lehet cigarettát kapni. A budapesti Mester utcában három bolt lesz, de az egyik még nem nyitott ki, a másikban nem nagyon van áru, a harmadikból pedig a vásárlók hiányoznak.
Vágólapra másolva!

Mától működhetnek a nemzeti dohányboltok. Július 15-étől csak ezekben lehet majd dohányárut kapni, az eddig cigarettát áruló boltoknak két hetük maradt, hogy eladják a készletüket.

A budapesti Mester utca és az Erzsébet körút sarkán egy harminc éve működő trafik mellett nyílik dohánybolt. Reggel fél nyolc és nyolc között többen megálltak az új trafiknál, ami nyolckor nyitott ki, így aki korábban jött, nem tudott vásárolni.

A régi és az új trafik egymás mellett a Mester utca elején Forrás: Fábián Tamás - Origo

A régi trafikos nem pályázott, azt mondja, azért, mert nem volt elég információja a dohányboltokról, de a következő 15 napot még kihasználja, árul cigarettát, és utána sem zár be, mert még csak 73 éves. "Megéltünk néhány tulajdonátrendezést, ezt is túl fogjuk élni. A nyár feladata, hogy kitaláljam, mit fogok cigaretta helyett árulni" - mondta a férfi, aki jelenleg újságokkal és egyéb apróságokkal is kereskedik, de azt mondja, a bevétele nagy részét a dohányáru adja. "Az én szerencsém, hogy ezt a táblát 1970-ben tettem ki" - mutatott a régi cégérére, amelyen az áll, hogy Bégányi órásmester.

Miközben beszélgettünk, több vásárló is bejött, és megkérdezte, hogy marad-e trafikos. Az idős boltos mindenkinek mosolyogva válaszolta, hogy nem, a sajnálkozásokat pedig azzal ütötte el, hogy "semmi gond, majd lesz valahogy".

A Mester utcán végigsétálva bárkit kérdeztünk meg, senki nem tudott válaszolni arra, hol lehet a környéken cigarettát vásárolni, többen csak mosolyogtak a kérdésre, egy idős férfi pedig rövid gondolkodás után csak annyit mondott: a Parlamentben.

Technikai okok miatt egyelőre zárva. Forrás: Fábián Tamás - Origo

Pedig nemcsak az utca elején lesz trafik, találtunk még két másik boltot is, igaz, mindkettő eléggé el volt dugva, és egyiken sem volt még kint az egységes cégér. Az egyik nem is nyit ki egyelőre, az ajtóra ragasztott cetli szerint technikai okok miatt csak július 8-ától lehet majd cigarettát venni náluk. A másik üzleten pedig még kint a korábbi tábla, ami antikvitásokat hirdet.

Az üzletben a nyolc órai nyitás után még csak egy-két doboz cigaretta volt felrakva az állványra, a többi még dobozokban feküdt a pulton és a pult mellett. Az eladó lány szabadkova mondta, hogy még várják a szállítókat, és még be kell rendezniük a helyet.

A régi trafikos melletti új trafikban a nyolc órai nyitásra már minden ki volt pakolva, de egyáltalán nem volt berendezve. Az eladó mosolyogva mondta, hogy még nem vásárolt senki, csak érdeklődnek, de aztán kiderült, hogy igazából még senki nem járt az üzletben. Ez a hét biztosan ilyen lesz - mondta az eladó, meg azt is, hogy az emberek a jól bejáratott helyeikre járnak, aztán majd átszoknak.

Ugyanezt mondta a Dob utca közepén egymás mellett lévő két trafikos közül a nagyobbik pultosa. Szerinte az emberek még félnek, de aztán ugyanúgy fog működni minden, mint régen. A kép jobb oldalán látható trafik korábban éjjel-nappali közért volt, a tulajdonos viszont úgy gondolta, hogy szerencsét próbál a trafikbizniszben. Tíz óra előtt pár perccel még hivatalosan zárva voltak, de a bolt belül már teljesen fel volt pakolva, igaz, az eladó szerint még náluk is lesznek változások.

Trafikok a Dob utcában Fotó: Mudra László - Origo

A szomszédban lévő kisebb trafikot 22 éve üzemeltető férfi délelőtt már javában árulta a cigarettát, igaz még nincs minden a készleten, az egyik vevő Dunhill helyett Marlboróval kellett, hogy beérje. Bár látszólag minden rendben van a boltban, "nagy összevisszaság van itt" - jegyezte meg a trafikba érkező cigarettaszállító férfi, aki ezt nem a pult rendezettségére, hanem a rendszer furcsaságaira értette.

A trafikosnak félmillió forintja áll a régi cigarettákban. "Valami nem volt jó a dohánygyáraknak, ezért nem árulhatom a régi engedéllyel vásárolt cigarettát, ott állnak a bolt hátuljában, benne a pénzemmel". A régi dohányt július 15-e után fogják visszavenni, és kifizetni, de hogy mikor látok majd belőle egy garast is, azt nem tudom - mondta. "Egyébként minden úgy van, mint régen, csak ezt a készletnyilvántartást kell megszokni. Erről kell majd jelenteni a hatóságoknak, de szerintem még ők sem tudják, hogyan. Legalábbis nekünk nem szóltak erről".