Budát megszállták a darazsak

2013.09.05. 16:31

A két évvel ezelőttihez hasonlóan az idei meleg, aszályos nyár is kedvezett a darazsak elszaporodásának, közölte a Pilisi Parkerdő Zrt., amely ezért - elsősorban a Budai-hegységben -fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

A Budai-hegységben kora ősszel a megszokottnál több nagyméretű lódarázzsal és kisebb kecskedarázzsal találkozhatunk, figyelmeztet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.. Mint írják, többször fordult elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkedtek. A legtöbb darázscsípés Budapesten, a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy térségében történt.

Az erdőkben nagy számban, időszakosan megjelenő darazsak szelektív irtása egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt a darazsak természetes élőhelye az erdő, ezért az embernek ugyanúgy érdemes tiszteletben tartani őket, mint az erdei flóra és fauna bármely más tagját. Fontos tehát, hogy az erdőkbe látogatók maguk készüljenek fel a problémák megelőzésére, áll a közleményben.

Emiatt a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri az erdei kirándulásra indulókat, hogy lenti tanácsok betartásával kerüljék a darazsakkal való találkozást, a darázscsípésre érzékenyek pedig még indulás előtt kérjék ki orvosuk tanácsát.

A veszélyes időszak vélhetően az időjárás hűvösebbre és csapadékosabbra válásáig tart, a kifejezetten őszies időben a darazsak már nem olyan aktívak.

A Parkerdő tanácsai
- Csak a kijelölt turistautakon közlekedjenek, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem.
- Ne nyúljanak fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (pl. sorompózár), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.
- Ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént.
- Mielőtt a földre letelepednének, mindenképpen vizsgálják meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.
- Ha megjelenik is egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli az állatokat.
- Ha van rá lehetőség, szendvicsüket ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszák el.
- Mindig tartsanak maguknál vizet a folyadék-utánpótlás céljából, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos. A csípés helye is hűthető vele, amely a duzzanat kialakulását gátolhatja. Erre a célra a kis hűtőtáskában magunkkal vitt zselés jégakku is jól használható.
- Lehetőleg ne egyedül menjenek kirándulni és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni.
- Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza el néhány héttel a kirándulását.