Pokorni: Nem sportcentrum, hanem sportpark lesz

Vágólapra másolva!
A korábbi tervekkel összhangban a kerület sí- és sportparadicsomot akar a Normafából, de sportcentrumot nem épít, és parkolókat sem, csak lejjebb. Már zajlik a kerület által szervezett környezetvédelmi vizsgálódás, és még egy népszavazás is lesz. 
Vágólapra másolva!

Addig nem épül semmi a Normafán, amíg a kerületben élők nem döntenek arról népszavazással – írta Pokorni Zoltán, a 12. kerület fideszes polgármestere a kerületi lakosoknak, a levél az önkormányzat honlapján is elérhető. Pokorni szerint az új törvény lehetőséget ad végre a kerületnek, hogy rendbe tegye Normafát, mert a korábbi fenntartó, a Pilisi Parkerdő Zrt. "a legalapvetőbb igényeket (mint például WC, orvosi ügyelet vagy öltöző) sem volt képes ellátni" – írta.

Pokorni szerint a Normafa megújítása csak alapos környezetvédelmi vizsgálatok után kezdődhet, "az Európai Unió rendkívül szigorú környezetvédelmi szabályozásával összhangban, mi valósítható meg a területen". Kiemelve írja, hogy nem épül sportcentrum a Normafánál, és új épületeket sem terveznek, hanem már meglévő, sok esetben műemléki épületeket akarnak felújítani.

Pokorni azt írja, hogy nem épülnek új parkolók, mert az alapvető cél az, hogy csökkentsék a gépkocsi-forgalmat, ezért fejlesztik a közösségi közlekedést: a libegőt és a fogaskerekűt. Ugyanakkor a projekt keretében Pokorniék építenének "kisebb" parkolókat lentebbi részekre, például a Fácánoshoz, ahol fel akarják számolni az "erdőben parkolást".

Ellenőrzött keretek között a kerékpározás

A Normafa.info nevű tájékoztató oldalon el lehet olvasni, hogy mit terveznek pontosan a területtel: két játszóteret fejleszteni (az egyik mellett sporteszközöket elhelyezni), több sífelvonó és egy sípálya is épülne, valamint bobpálya és sífutókörút tehetne a téli sportok szerelmeseinek kedvére.

Ezeken kívül gumi futópályát és "extrém kerékpárpályát" építenek a Libegő nyomvonala alatt, "a balesetvédelmi és természetvédelmi szempontok figyelembevételével, ennek köszönhetően a továbbiakban a kerékpározás ellenőrzött és biztonságos keretek között folyhat".

Kilátás a Normafától télen Forrás: MTI/Róka László

Nem lesz sportcentrum, hanem sportpark lesz: a" felnőttek részére olyan egyéb sportolási lehetőségeket is tartalmaz a Normafa rehabilitációs program, amelyek az idősebb korosztály mozgását aktivizáló sportszerekkel is bővítenék a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségét".

Az írják, hogy nem akarnak új épületeket felhúzni, viszont "fejlesztéseket képzelnek el a Fácán vendéglőben és a lóvasút végállomás épületénél, a Sport Hotelnél, valamint a libegő alsó végállomásánál található kemping és korcsolyapályánál".

Natura 2000

Korábban írtunk róla, hogy szeptemberben Pintér Sándor belügyminiszter azért nyújtotta be a Normafa felújításáról szóló törvényt, hogy "a történelmi sportterület hagyományaira épülő, elsősorban a sí sportág népszerűsítésén alapuló, a fővárosi polgárok széles körű sportolási igényeit kielégítő, európai színvonalú sportközpontot hozzanak létre", a beruházást akadályozták a környékre érvényes környezetvédelmi szabályok, az elfogadott törvény azonban mentesít ezek alól.

A beruházást megelőzi egy hatástanulmány, amelyet a kerület által megbízott szakértői gárda készít Natura 2000 munkanévvel. Az előzetes vizsgálatokhoz Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár civil szervezetek bevonását javasolta, ők pedig "igyekeztek ennek eleget tenni". Elvileg már voltak közös bejárások, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan kik jártak be eddig közösen. Musicz László fogja össze, aki a tájékoztató szerint régi motorosnak számít a hazai zöldmozgalomban.