70 másodperces néma gyászt kér Áder a holokauszt-emléknapon

Vágólapra másolva!
Hetven másodperces néma gyásszal való közös megemlékezést kér Áder János államfő a holnapi holokauszt-emléknapra. Nyilatkozatában a magyar állam felelősségéről is ír, továbbá arról, hogy Auschwitz a magyar történelem része is.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatot adott ki Áder János köztársasági elnök a hétfői holokauszt-emléknap előestéjén. Az államfő ebben emlékeztet, hogy az auschwitz-birkenaui haláltábort 1945. január 27-én szabadították fel az első ukrán front katonái, ezért az ENSZ e napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

"Auschwitz, bár sok száz kilométerre van hazánktól, mégis a magyar történelem része. Ez a haláltábor közel félmillió honfitársunk embertelen gyötrelmeinek, megaláztatásának és halálának helyszíne volt. Hetven évvel ezelőtt, hazánk 1944-es német megszállását követően a náci helytartók és a velük kollaboráló magyar állami szervek közreműködésével beteljesülni látszott Hitler náci Németországának akarata. Alig fél év leforgása alatt könyörtelenül végrehajtották a gettósítást, és deportálták szinte a teljes vidéki magyar zsidóságot", írja Áder János.

A magyar zsidók tragédiája egész politikai nemzetünk fájdalma és pótolhatatlan vesztesége, áll a nyilatkozatban, ami úgy folytatódik: "felhívással fordulok a magyarországi rádiók és televíziók szerkesztőségeihez, arra kérve őket, hogy a maguk lehetőségei szerint segítsék elő, hogy 2014. január 27-én este 7 órakor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából 70 másodperces néma gyásszal közösen emlékezzünk meg ártatlanul elpusztított honfitársainkról. Legyen ez a csend közös gyász, a halálba taszított honfitársainkért érzett közös fájdalmunk csendje."

"Az ártatlan gyermekek, idősek, nők és férfiak százezrei előtti tiszteletadásunkkal juttassuk kifejezésre nemzetünk egységét és eltökéltségét abban, hogy a szabad és demokratikus Magyarország polgárai semmiféle közösséget nem vállalnak semmilyen emberellenes eszmével vagy ideológiával, sem azokkal, akik a XX. századi történelmünk során a magyar állam nevében követtek el jóvátehetetlen bűnöket saját honfitársaikkal szemben. Hiszem, hogy a néma tiszteletadás közös csendjének ereje hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük egymásban a jót, és közösen ítéljük el a rosszat", zárul a nyilatkozat.