Komolyzenei szuperközpontot akar a kormány

Vágólapra másolva!
Az Opera, a Müpa és a Zeneakadémia közös irányítót kapna, a csúcsszervezetről szóló előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány.
Vágólapra másolva!

Közös ernyőszervezet alá szervezné a kormány a hazai komolyzenei előadó-művészet legfontosabb intézményeit, a Magyar Állami Operaházat, a Művészetek Palotáját és a Zeneakadémiát. Az Index úgy tudja, az új szerv ellenőrizné az intézmények szakmai és gazdasági működését, és ők adnák a pénzt is. Az erről szóló, egyelőre nem nyilvános előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány.

A mintegy egymilliárd forintos költségvetésű új központ 2014. július 1-jén állna fel, az intézményrendszer 2015 januárjára alakulna át teljesen. Az Opera és a Zeneakadémia üzemeltetése, irányítása teljesen átkerülne át az új központhoz. A Filharmónia és a Müpa esetében a változás a tulajdonosi jogokat érintené, vagyis az új központ az általa kinevezett vezetőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát – írja az Index. A döntés velejárója, hogy az Opera részeként a Magyar Nemzeti Balett, a Müpával a Nemzeti Táncszínház, továbbá a Filharmóniai Társaság Zenekara is a központhoz kerülne.

Az Index megjegyzi, hogy a tervezet legnagyobb ellenzője az Opera és a Müpa, miközben mindkét intézmény állami fenntartású, de önálló gazdálkodású és irányítású, kiemelt költségvetési támogatásban részesül, vezetőiket már a mostani kormány nevezte ki.

Ha megvalósul, az új rend nagy nyertese a Zeneakadémia, azaz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) koncertközpontja lehet, melyhez hozzácsatolják a nemrég uniós pénzből, világszínvonalon felújított főépület kis- és nagytermét.

Az Index szerint az előterjesztést Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Batta András jegyzi. Batta novemberig az LFZE rektora volt, idén május végén jár le egy évre szóló komolyzenei kormánybiztosi kinevezése. Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy a terv részeként ő maga lenne az új komolyzenei csúcsszervezet vezetője.