Vágólapra másolva!
A független jelölt nyerte meg az időközi önkormányzati választást Nagykátán. A Jobbik gyanús kocsikat látott, szerintük az MSZP és az egyik független jelölt is szervezetten szállította a szavazókat.
Vágólapra másolva!

Gyüre Pál független jelölt lett a nagykátai 7-es számú választókerület új önkormányzati képviselője a vasárnap tartott időközi voksolás előzetes eredménye alapján - tájékoztatta a város jegyzője az MTI-t. A 31,4 százalékos részvétellel lebonyolított választáson a hét induló közül Gyüre Pál 124 voksot kapott, így ő foglalhatja el a helyi képviselő-testületben haláleset miatt megüresedett helyet. Marton István - szintén független jelölt - lett a második 83 szavazattal, míg az MSZP-Együtt színeiben induló Kántor György a harmadik helyen végzett 72 vokssal.

A Jobbik jelöltjére, Fülöp Bélánéra 61-en szavaztak, ami a negyedik helyhez volt elég. Az ötödik Csubra András független jelölt lett (35 voks), a hatodik helyet Rusz József, az Emberbarát Városért Társaság jelöltje szerezte meg (32 szavazat), a hetedik helyre Szalay Sándor Géza került (5 voks).

A nap folyamán a Jobbik "szervezett szállítás" gyanúja miatt két kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz (hvb). A Jobbik gyanúja szerint a szocialisták és egy helyi független jelölt is autóval szállítottak szavazókat az időközi voksolásra Nagykátán. A párt Pest megyei alelnöke, Csanádi Gábor Ferenc szerint a nap folyamán a Jobbik delegáltjának feltűnt, hogy egy személyautó több fordulóval szavazókat szállít. A párt úgy tudja, a jármű az MSZP helyi elnökének tulajdona – tette hozzá a politikus. A Jobbik helyi elnöke később a választáson induló egyik független jelölt hasonló akciójának is tanúja volt. A történteket jelezték a rendőrségnek - mondta Csanádi Gábor Ferenc, aki vasárnap délután a két ügy kapcsán kifogást emelt kampánycsendsértés miatt a helyi választási bizottságnál.

Az egyiket Kántor Györgyre, az MSZP-Együtt jelöltjére vonatkozóan, ennek a hvb helyt adott. A másik, Csubra András független jelöltre vonatkozó kifogást a testület elutasította. Mivel az időközi választást egy harmadik személy nyerte, a Jobbik kifogása, illetve a "további hasonló magatartástól való eltiltás" (mint szankció) tulajdonképpen okafogyottá vált - magyarázta Karsainé Magyar Ildikó.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az érintett választókerület korábbi, fideszes önkormányzati képviselője tavaly október végén elhunyt. Nagykáta főként fideszes tagokból álló képviselő-testülete jelenleg a polgármesterrel együtt 11 fős, ez a létszám egészül ki a vasárnapi nyertessel.

Karsainé Magyar Ildikó, a település jegyzője, a HVB elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy még nem bírálták el a Jobbik beadványát.


Kövessen minket a Facebookon is!