Gyurcsány: Orbán silány, hitvány, álnok gazember

Mesterházy Attila; Gyurcsány Ferenc Budapest, 2014. február 15.
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b2) érkezik Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelő beszédére, a budapesti Westend Hilton Hotelban 2014. feb
Budapest, 2014. február 15. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b2) érkezik Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelő beszédére, a budapesti Westend Hilton Hotelban 2014. február 15-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Tizedik évértékelőjét tartotta Gyurcsány Ferenc szombat délután egy budapesti luxushotelben, ahol a többi baloldali párt vezetői is megjelentek. Ott volt Mesterházy Attila is, akinek Gyurcsány egyszer kiharcolt egy kis tapsot, de a volt kormányfő a beszédében nagyrészt nem Mesterházyt éltette, hanem Orbán Viktort ostorozta. Gyurcsány rengeteg negatív jelzővel illette miniszterelnököt, többek között silány, hitvány, álnok, korrupt gazembernek nevezte, akinek még az esze is elment.
Vágólapra másolva!

Ha valaki tájékozatlan a politikában, nem biztos, hogy rögtön meg tudta volna mondani Gyurcsány Ferenc évértékelőjén, hogy ki a baloldal jelenlegi miniszterelnök-jelöltje. Habár a Demokratikus Koalíció vezetője harmadik a baloldali listán, ezúttal Mesterházy Attila közös miniszterelnök-jelölt is csak azért volt ott a Hilton luxushotelben tartott évértékelőn, hogy asszisztáljon Gyurcsány előadásához. Gyurcsány azért a beszédében kiharcolt egy kis tapsot Mesterházynak is, de az egyórás beszéd középpontjában szinte kizárólag a jelenlegi miniszterelnök sértegetése állt.

Mesterházy Attila érkezik Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédére Forrás: MTI/Marjai János

Már a kezdés előtt jó félórával minden adott volt az évértékelőhöz: megjöttek a DK-s pártvezetők, a baloldali szövetségesek több politikusa (Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Demeter Márta az MSZP-től, Szigetvári Viktor és Kónya Péter az Együtt-PM-től, Szabadai Viktor a Liberálisoktól), és a kvízmester Vágó István, illetve a színész Beregi Péter is már leadta a kabátját a ruhatárban. A program azonban félórát csúszott, míg nem egyszer csak besétált a terembe Mesterházy Attila Dobrev Klárával és több DK-s vezetővel.

A közönség illedelmesen megtapsolta, de messze nem volt akkora üdvrivalgás, mint amikor ezután bemutattak egy rövid videót Gyurcsányról. A videón állóképeket vetítettek, és röviden így foglalhatnánk össze a tartalmát: Gyurcsány lakossági fórumot tart, Gyurcsány a nyugdíjasok között, Gyurcsány a piacon vásárol, Gyurcsány a gyerekekkel beszélget, Gyurcsány Pa-dö-dőt hallgat, Gyurcsány a zsidó temetőben megemlékezik, Gyurcsány dobol, Gyurcsány kapál, Gyurcsány ruhát szab.

Kiharcolt egy kis tapsot Mesterházynak

Ezután kialudtak a fények, és megjelent a nagyjából 300 DK-s közönség által várva várt személy, Gyurcsány Ferenc, és nekikezdett a tizedik évértékelőjének. Külön köszöntötte Mesterházyt, akit a következő magyar kormány miniszterelnökének nevezett. Mesterházyt még egyszer említette, amikor saját kormányzásáról mondott önkritikus szavakat, "mi sem voltunk elég jók, én se, Attila jobb lesz". Mivel a közönség erre sehogy sem reagált, hozzátette Mesterházyra mutatva: "na, tapsolják meg rendesen!".

Forrás: MTI/Marjai János

Gyurcsány beszédének elejét egy történelmi elemzés töltötte ki. Előadta azt az esztergomi fórumon is már hallott gondolatát, hogy "Kádár népe maradtunk", és bár sokan nosztalgiával gondolnak erre az időszakra, ez önbecsapás, mert "szabadságunkat odaadtuk az elfogadható jólétért". Gyurcsány szerint nem lehet szembemenni "Horthy világával, ha megtartjuk Kádárét".

Gyurcsány megemlítette, hogy miniszterelnökként "volt benne egy hevület", hogy meg tudja változtatni a magyarok gondolkodásmódját, "hogy ha megmutatjuk, akkor megértik", de ma már nem gondolja ezt. Egy magánéleti példával magyarázta, hogy jött a felismerés: "20 éves házasság után Klárával azt sem tudom megtanítani, hogy kapcsolja le a villanyt maga után, hogy tudnák megtanítani egy országot más gondolkodásmódra?".

Orbán silány, hitvány, álnok, gazember

A Kádár-korszak és a rendszerváltás elemzése után Gyurcsány rátért az orbáni politika ostorozására, és Orbán Viktor személyének kritizálására. Gyurcsány nem egyszer hevesen, kemény szavakkal támadta Orbán Viktort. Néhány gondolat Gyurcsánytól:

"Hallja, miniszterelnök úr? Az egyszokású ország gyenge és esendő, ezt üzente Szent István. Ön nem hazafi, hanem álnok, erőszakos gyarmatosító, aki a saját meggyőződését akarja a ráerőltetni a nemzetre, ahelyett hogy azt sugallná, az légy, aki vagy. Ezt tapsolják már meg!"

Forrás: MTI/Marjai János

"Lehet huhogni, hogy nem kérünk Brüsszelből, miközben tartja a markát. Micsoda silány egy fickó maga, miniszterelnök úr! Maga... te ütöd és vágod ezeket, miközben kuncsorogsz a pénzükért. (...) Nem akarok olyan lenni, aki üti azt, akinek a tenyeréből eszik, és a magyarok többsége nem akar a hitványságában osztozni."

"Miniszterelnök úr, milyen ambíciói vannak? Rosszabb esetben csak annyi, hogy ne bukjon le mint Magyarország legkorruptabb politikusa."

"Miniszterelnök úr, önnek elment az esze! Ha felemelni akarjuk a nehéz sorsú gyereket, nem kirakjuk az iskolából, hanem bent tartjuk. Aki az iskolákban balhézott, balhézni fog utána is, lehet, hogy ezt nem érti, ehhez kell egy kis gondolkodás."

"Nem kevesebb gyerek kell a felsőoktatásba, nézzen már a grafikonra, tudja van rajta ilyen meg olyan jel."

"Tisztességes maga, miniszterelnök úr? Nem, maga egy hitvány alak."

Orbán Magyarország első számú mákgubója

Gyurcsány a beszéde végén még megemlékezett arról, hogy meghalt Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Radnóti Miklós magyar ember volt, és zsidó származású, aki nem gyakorolta a vallását. Gyurcsány rátért arra, hogy Orbán Budapesten "valami megszállási emlékművet akar építeni", pedig Radnóti gyilkosai magyarok voltak. "Marányi Ede honvéd alezredes parancsára Tálas András hadapród őrmester ötfős kerete lőtte le. Érti, miniszterelnök úr, nem az SS, hanem valamelyik honfitárs, magyar lőtte le" - mondta Gyurcsány. Majd úgy folytatta: "Mi a bánat van ezzel a sassal? Meg a szeplőtlen arkangyallal? Aki a gyilkost mentegeti, azt nálunk a kocsma mellett gazembernek hívják".

Forrás: MTI/Marjai János

Gyurcsány a beszéde végén Orbán egyik korábbi kijelentését idézte hosszan, amelynek az volt a lényege, hogy aki eltávolodik önmagától, az kiürül, és zörögni fog, mint a kiszáradt mákgubó. Gyurcsány az idézet után kijelentette: "köszöntöm önt mint Magyarország első számú mákgubóját".

A DK vezetője a hatalmas nevetés és taps után azt üzente Orbánnak, hogy fölösleges nézegetnie a közvélemény-kutatásokat, mert "megfélemlített országban az emberek nem mondanak igazat", és szerinte Mesterházy vezetésével a baloldal meg fogja nyerni a választásokat. Ezután színpadra hívta a jelenlévő baloldali vezetőket, és Mesterházyt közvetlenül maga mellé szólította.