Orbán az első, Pokorni az utolsó

Vágólapra másolva!
Péntek este a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP országos listáját. A kormánypárt az első, amelyik országos listát állított, ezen az első három helyen Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kövér László szerepel, az utolsó helyeken pedig olyan polgármesterek, akik nem kívánják folytatni a parlamenti politizálást. A lista utolsó helyét Pokorni Zoltán kapta.
Vágólapra másolva!

"A kormánypárti szövetség elsőként adta le a listaállításhoz szükséges ajánlásokat. Ma hivatalosan is nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság a Fidesz-KDNP országos listáját" - közölte péntek este a Fidesz sajtóirodája.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz listáján az első helyeken Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, illetve Kövér László házelnök áll. A negyedik, meglepetésre, Mátrai Márta háznagy lett, és az első tízbe került sorrendben Varga Mihály, Kósa Lajos, Lázár János, Rogán Antal, Navracsics Tibor, a tizedik pedig Harrach Péter.

A Fidesz azt is közölte, hogy bár a jelöltjeik mind leadták az ajánlásokat, és megvan az országos lista, folytatják a támogató aláírások gyűjtését. "Szeretnénk a lehető legtöbb ajánlást összegyűjteni és minden magyar állampolgárnak lehetőséget biztosítani arra, hogy kifejezze támogatását szövetségünk mellett" - írta a Fidesz. Arról, hogy miért fontos folytatni az aláírásgyűjtést a nagy pártoknak, itt írtunk.

A Fidesz listáján 279-en szerepelnek, a lista végére olyan ismert politikusokat tettek, akik nem a magyar parlamentben kívánnak tovább politizálni (polgármesterek, EP-képviselők). A lista végén 266. például Deutsch Tamás, 274. Pelczné Gáll Ildikó alelnök, 277. Szájer József EP-képviselő, 278. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester. A lista utolsó helyén Pokorni Zoltán alelnök szerepel, aki korábban bejelentette, hogy a Hegyvidék polgármestere kíván maradni, nem marad a parlamentben.

A parlamentbe két módon lehet bejutni: egyéni választókerületből (106 mandátum), illetve országos listáról (93 mandátum).