A Nemzeti Választási Bizottságnak nincs baja a rezsikampánnyal

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén elutasította azt a beadványt, amelyben Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Braun Róbert, az MSZP országos választmányi tagja a TV2-n futó rezsihirdetéseket kifogásolták.
Vágólapra másolva!

Szigetvári Viktor vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz választási csalást követ el, ebben tettestársa a TV2. A politikus szerint a reklámmal "a kormánypropaganda a Fidesz előnyeit visszhangozza". Azt mondta: a "Magyarország jobban teljesít" című kormányzati szlogen "kijátszva a tv-hirdetések korlátozásának szabályait" az elmúlt napokban tömegével jelent meg a TV2 csatornán.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előtt levetítették az "Újra rezsicsökkentés" című reklámot. A bizottság 6:2 arányban utasította el a kifogást, többségük azzal érvelt, hogy el kell választani egymástól a kormány és a választási szereplők tevékenységét, és a testület csak ez utóbbit vizsgálhatja. Sárhegyi Zoltán (Fidesz-KDNP) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hirdetésben sem párt, sem pedig jelölőszervezet neve nem hangzik el, így nem is minősülhet politikai reklámnak.

Az NVB tagjai közül ketten érveltek amellett, hogy a kifogásnak helyt kell adni. Litresits András, a baloldali összefogás delegáltja azt mondta, a hirdetés egyértelműen a kormánypártokhoz kötődik, és az állampolgároknak lényegtelen, hogy ki a hirdető. Fábián Adrián (az Országgyűlés által választott tag) arról beszélt, a szpot alkalmas arra, hogy azt a benyomást keltse: egy jelölőszervezet hirdetését lehet látni.