Nemzeti fittségi teszt vár minden diákra

Vágólapra másolva!
Mérni fogják a tanulók testsúlyát, testtömegindexét, testzsírszázalékát, de tesztelik az állóképességüket, hajlékonyságukat és a vázizom fittségét is. Az eredményekről országos adatbázist is készítenek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan az összes általános és középiskolás fittségét és fizikai állapotát tesztelik majd. Több mint egymillió 100 ezer tanulóra vár testsúly- és testzsírmérés, fekvőtámasz, felülés és távolugrás, az eredményekről pedig országos adatbázist is készítenek – írja az Eduline.hu. A lap emlékeztet rá, hogy az erőforrás-minisztérium már 2013-ban kötelezővé tette a diákok éves állapotfelmérését, tavaly májusban az összes közoktatási intézményben vizsgálni kellett a tanulók állóképességét, erőnlétét, de a testnevelőtanárokra bízták, milyen módszert használnak - az Oktatási Hivatal csak ajánlott néhányat, például a Cooper-tesztet, a Hungarofitet és az Eurofitet -, és az eredményeket sem összesítették.

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet, a NETFIT-et a Magyar Diáksport Szövetség kormányzati és uniós forrásból dolgozta ki. A lapnak a szövetség azt mondta, még tárgyalnak arról, hogy a következő tanévekben milyen időszakban végzik majd a felmérést, amelyekre négy-nyolc tanórát kell majd szánniuk a pedagógusoknak.

A testnevelőtanároknak az adatokat is elemezniük kell, mi több, "meghatározzák az adott tanuló fizikai fittségi szintjének további fejlesztése szempontjából ‒ elsősorban az iskolai testnevelésórák keretei között ‒ szükséges intézkedéseket" - olvasható a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet módosításának tervezetéből, amelyet március közepéig lehet véleményezni.

Mérni fogják a tanulók testsúlyát, testtömegindexét, testzsírszázalékát, de tesztelik az állóképességüket, hajlékonyságukat és a vázizom fittségét is. Lesz ingafutás, törzsemelés, hasizomgyakorlat, ütemezett fekvőtámasz, helyből távolugrás, és még a "kézi szorítóerőt" is mérik majd, ahogy lesz "hajlékonysági teszt" is, amellyel a tanulók "térdhajlító izmainak nyújthatóságáról és a csípőízületi mozgásterjedelemről" kapnak részletes információt a pedagógusok.

Több iskolában már a 2014/2015-ös tanévben NETFIT-tel mérhetik fel a diákok fittségét, de addig nem teszik kötelezővé a tesztet, amíg az összes intézmény nem kapja meg a felméréshez szükséges eszközcsomagot és az adatok feldolgozására szolgáló informatikai hátteret. A pedagógusok továbbképzése februárban már elindult, összesen 7200 tanítónak és tanárnak kell elsajátítania a tesztelés módszertanát – írja az Eduline.hu.