Nem nagyon akarják ellenőrizni a pártok a választásokat

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Irodánál attól tartottak, hogy a sok új párt és jelölt miatt olyan sokan lesznek a bizottságokban, hogy nem fognak elférni. Ehhez képest egy nappal a határidő előtt harmadannyi delegáltat küldtek a pártok, mint négy éve.
Vágólapra másolva!

Még nagyon kevés, nyolcezernél is kevesebb a választási bizottságokba bejelentett delegáltak száma, pedig csak alig egy napjuk maradt az áprilisi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek a delegálásra – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Korábban attól tartottak a választási szervek, hogy a sok jelölt miatt igen magas lesz a delegáltak száma is, de a számok nem ezt igazolják: alig egy nappal a bejelentési határidő vége előtt mindössze 7590 delegáltat jelentettek be. A 2010-es országgyűlési választáson több mint 25 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy a jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.
A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felül – a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 386 van – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A választási bizottságok megbízott tagjait március 21-én 16 óráig kell bejelenteni.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

2010-ben az országgyűlési választáson több mint 25 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és az akkor még működő területi választási bizottságok munkájában.