A legbefolyásosabb fideszes, akit senki sem ismer

Tuzson Bence és Simicskó István lakossági fóruma Fóton
Vágólapra másolva!
Orbán Viktorral pózol, minisztériumoknak dolgozik, és a Fidesz felsőbb köreiben forog a neve. Tuzson Bence ügyvéd eddig a háttérben dolgozott, de most képviselőjelöltként lép elő az országos politikába. Honnan jött a Fidesz kevés újoncainak egyike?
Vágólapra másolva!

Tuzson Bence szeret a háttérben maradni. A Fidesz Dunakeszin induló jelöltje nem lopta el a show-t azon a múlt csütörtöki fóti lakossági fórumon sem, amelyet Simicskó István sportállamtitkárral közösen tartottak. Amíg Simicskó a közel félórás előadásában vicceket mesélt, és ironikus megjegyzéseket tett saját magára, Tuzson visszafogott maradt. Még akkor is csak ritkán mosolyodott el, amikor Simicskó néha felé fordulva fejezett be egy-egy történetet.

A világoskék inget, sötét nyakkendőt és sötét öltönyt viselő Tuzson néhány perces szereplése arra korlátozódott, hogy levezényelje a fórumot. Gratulált a fóti időközi választás fideszes győzteseinek, később pedig arról beszélt, hogy képviselőként csak akkor tud segíteni a helyieknek, ha összetartanak, és beállnak a polgármester mögé. A Tuzson választókörzetéhez tartozó Fót ugyanis nehéz terep a Fidesz számára, a kormánypárt a településen hét év alatt három polgármestert fogyasztott el.

Balra Tuzson Bence Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Orbánnal pózolt

A visszafogottság akár érthető is lehet, Tuzson egyike a Fidesz újoncainak. A kormánypárt 106 egyéni jelöltje között mindössze tíz nem tagja jelenleg az Országgyűlésnek. Tuzsonnak ráadásul az újoncok többségétől eltérően jelenleg semmilyen közhivatali tisztsége nincs. Így akár úgy is tűnhet, hogy meglehetősen tapasztalatlanul vág bele a választási kampányba. A Fideszben ezzel szemben olyan „fajsúlyos”, „jól becsatornázott” jelöltnek tartják, aki meglehetősen jó kapcsolatokkal rendelkezik a párt felső vezetése felé. „Nem most esett be az ajtón” – fogalmazott egy kormányzati tisztviselő arra utalva, hogy Tuzson több mint 16 éve a párt körül mozog.

Amikor novemberben, Dunakeszin a Fidesz helyi szervezete Tuzson indítása mellett döntött, az eseményen jelen volt Kövér László házelnök is. Néhány héttel később a Facebook-oldalára több olyan fotót is feltöltött, amelyen Orbán Viktorral közösen szerepel. A képek mellé az írta: „Ma a miniszterelnökkel egyeztettem.” Március elején ismét közösen pózolt a Dunakeszire látogató kormányfővel.

Orbánra ugyan jellemző, hogy az újonc jelölteket személyesen is felkeresi, Tuzsonra azonban az átlagosnál nagyobb figyelem összpontosul. Az Origo által az elmúlt hetekben a kampányról folytatott háttérbeszélgetésekben egy befolyásos fideszes politikus is magától szóba hozta Tuzson nevét. Úgy emlegette, mint akire érdemes odafigyelni.

Tuzson jelentőségét a Fideszen belül a 2002-ben alakult ügyvédi irodájára vezették vissza, amelynek szolgáltatásait az elmúlt években több fideszes önkormányzat is igénybe vette. „A háttérben sokat dolgozott az elmúlt években” – mondta ügyvédi tevékenységéről egy kormánytisztviselő.

Rogánnak, Kövérnek is dolgozott

Az ügyvédi irodáknak a gazdasági társaságoktól eltérően nem kell nyilvánosságra hozniuk pénzügyi mérlegeiket, így a Biczi és Tuzson iroda működéséről sem lehet sokat tudni. „Hiába vannak valakinek jó kapcsolatai, a munka minősíti az embert, csak akkor alakul ki tartós munkakapcsolat, ha jól végezzük a munkát” – mondta az Astoriához közeli bérházban működő irodájában Tuzson. Büszkén mesélte, hogy a 2000-es évek elején ők képviselték azokat az Örs vezér tere közelében élő családokat, akik a zajártalmak miatt perelték az ott építkező IKEA-t. A harminc fővel dolgozó iroda fő profilja a gazdasági jog, büntetőjoggal nem foglalkoznak. Tuzson az ügyvédi titoktartásra, piaci okokra hivatkozna nem kívánt az ügyfeleiről beszélni.

Tuzson ügyvédként nem nagyon szólalt meg nyilvánosan. 2007-ben is csak azért került a figyelem középpontjába, mert az akkor kormányon lévő MSZP és SZDSZ politikusai őt támadták. Az ügy előzménye: a Rogán Antal vezette V. kerület több belvárosi közintézményt is felszólított, hogy fizessenek az önkényesen használt parkolóik után. Az SZDSZ erre azzal támadott vissza, hogy Rogánék miért a Biczi és Tuzson letéti számláját adták meg a fizetésre. Az MSZP pedig követelte, hogy a fideszes önkormányzatok hozzák nyilvánosságra, milyen párthoz közeli tanácsadó cégekkel szerződtek. Tuzson irodája mellett a Giró-Szász András vezette Strategopolist említették példaként az ilyen típusú cégekre.

A belvárosi önkormányzat a következő években is igénybe vette Tuzsonék tanácsait. Az V. kerület az Origóval azt közölte: az iroda 2006–2011 között a közbeszerzési jog területén havi 400 ezer forint + áfáért, 2007–2013 között havi 250 ezer forintos átalánydíjért általános jogi kérdésekben adott tanácsokat az önkormányzatnak. Tuzson ugyanannak a generációnak a tagja, mint Rogán, mindketten 1972-ben születtek, ennek ellenére a két politikus között nem alakult ki szorosabb baráti viszony. „Az ügyvédi tanácsok miatt sok helyen megismertek, így többek között a Belvárosban is” – fogalmazott Tuzson.

Tuzson és Rogán egy rezsifórumon Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az ügyvédi iroda neve a Kossuth tér jelenleg zajló átépítése során is felbukkant. Az Országgyűlés honlapja szerint a parlament 2012-ben 38 millió, 2013-ban pedig egy 45,7 millió forintos szerződést kötött velük. A Kossuth tér felújítása során azért volt szükség ügyvédi segítségre, mert a köztér nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban van, így speciális jogszabályok vonatkoznak rá. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is felkérte az ügyvédi irodát három munkára: bruttó 5 millióért a geotermikus energia kutatásához, 3 millióért pedig épületgazdálkodás terén adtak tanácsokat a tárcának.

Tuzson nemcsak az ügyvédi irodáján keresztül, hanem személyesen is elvállalt kormányzati felkéréseket. Az ügyvéd azt mondta, hogy a kormányváltás után Nyitrai Zsolt akkori infokommunikációs államtitkár kérte fel, hogy az állam érdekeit képviselje a készenléti szervek (mentők, tűzoltók) rendszerét üzemeltető Pro-M Zrt. igazgatósági tanácsában. A Magyar Telekom tulajdonában lévő társaságot 2012-ben vásárolta fel a kormány közel 20 milliárd forintért, arra hivatkozva, hogy célszerűbb, ha egy nemzetbiztonsági szempontból fontos rendszer az állam tulajdonában van, ráadásul a kormány az éves bérleti díjat is sokallta. (Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.)

Ügyvédből képviselő

Tuzson az ügyvédi tevékenysége révén kötődik Dunakeszihez is, ahol most egyéni jelöltként áll csatasorba. A Pest megyei településen volt ügyvédjelölt 1999-ben, 2002 óta pedig az irodáján keresztül képviseli az önkormányzatot. Többek között a dunakeszi reptér önkormányzati tulajdonba vétele során, illetve útépítésekhez köthető környezetvédelmi perekben járt el. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az elmúlt években Dunakeszi mekkora összegű megbízási díjat fizetett Tuzsonnak, az önkormányzat választ ígért, ez egyelőre nem érkezett meg.

Bár az ügyvéd jelenleg Budapesten él, állítja: az elmúlt években megismerték a nevét Dunakeszin, ami nemcsak az ügyvédi munkájának köszönhető, hanem annak is, hogy egy éve társadalmi munkában a helyi kistérség területfejlesztési biztosaként dolgozik. Ez alapján úgy tűnik, hogy Tuzson tudatosan készült a képviselőségre. Arra a kérdésünkre, nem szokatlan-e, hogy a város ügyvédje lép elő képviselővé, azt felelte: valóban kevés példát találni hasonlóra. Szerinte azonban az elmúlt években nagyon jó munka- és személyes kapcsolat alakult ki közte és a várost irányító Dióssi Csaba között. A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező Dióssi az összeférhetetlenségi szabályok miatt polgármesterként dolgozna tovább.

Kampány közben Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A mérnökcsaládba (édesanyja építész, apja gépészmérnök) született Tuzson 17 évesen lépett be az MDF-be, majd pedig Antall József ifjúságpolitikai tanácsadója volt. „Meglehetően informális dolog, néha leültünk beszélgetni” – emlékezett vissza. Az 1990-es évek elején a XII. kerület MDF-választmányának lett a titkára, ebben az időszakban pedig különböző rendezvényeken Orbán Viktorral is megismerkedett. A politika mellett az üzlettel is megpróbálkozott, a családja számítástechnikával, műszaki tanácsadással foglalkozó cégei mellett a sofőrkölcsönző Arthur Sofőr Kft.-ben is felbukkant a neve. „Érdekes, jópofa próbálkozás volt” – mondta utóbbiról.

Tuzson két cikluson keresztül, 1998 és 2006 között fideszes színekben önkormányzati képviselő volt a XII. kerületben. Visszafogottságára utal, hogy több egykori fideszes képviselőtársa is nehezen tudott pontos emléket felidézni róla. ”Nem volt harsány, teljesen normális ember volt, azzal foglalkozott, amire megkérték” – mondta Bácsy Zsolt. Mitnyan György, a kerület egykori polgármestere korrekt képviselőnek írta le Tuzsont, aki szerinte azért sem tudott maga után nyomot hagyni a kerületben, mert a képviselők nem kaptak sok szereplési lehetőséget, nem volt aláírási joguk, ráadásul a képviselő-testületi ülések is rövidek voltak.

Bár 2010-ben Dunakeszin is a Fidesz győzött, a korábbi ciklusokban a szocialisták felé húzott a körzet. 2002-ben és 2006-ban is az MSZP-s Tóth András szerzett ott mandátumot. A baloldali ellenzék Tuzsonnal szemben Szabó Imre volt környezetvédelmi minisztert indítja. Szabó az Origónak arról beszélt, hogy a körzethatárok átalakítása, illetve az elmúlt években történt betelepülések miatt jelentősen átalakult a körzet társadalmi összetétele. A politikus szerint így mára inkább billegőnek nevezhető a körzet. Szabó és Tuzson az elmúlt hetekben egy farsangi bálon találkozott személyesen. A szocialista politikus úgy fogalmazott ellenfeléről, hogy „fifikás, okos, visszafogott ügyvéd” benyomását tette rá.