Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila annak örül, hogy többen szavaztak rájuk, mint négy éve, Karácsony Gergely annak, hogy több szavazatot kapott, mint a pártja, más arra is büszke tud lenni, hogy negyedik lett a vesztesek között. Vagy éppen ötödik.
Vágólapra másolva!

A vasárnap esti elkeseredés után hétfőn délben már sok ellenzéki politikus köszönő, pozitív üzenetekkel bombázza követőit a Facebookon, és már azt is megtalálták, minek lehet örülni a vereségben. Fodor Gábor a Kormányváltók veresége ellenére a választás egyik legnagyobb nyertese, egy néhány hónapja még szinte nem létező párt vezetőjeként felküzdötte magát az összefogás országos listájának negyedik helyére, így már a választások előtt biztos lehetett abban, hogy ott lesz a parlamentben. Nem csoda, hogy örül, és úgy érzi, hiába vesztett a kormányváltó ellenzék, "a Liberálisok máris győztesnek mondhatják magukat a parlamentbe jutással".

Azt gondolnánk, az MSZP elnökének, Mesterházy Attilának nehezebb a helyzete, de már ő is örül a Facebookon. "Több százezer szavazatot veszített négy év alatt a Fidesz. Mi, ha nem is eléggé, mégis 20%-kal növeltük szavazóink számát" – írja, még ha hozzá is teszi, hogy "ez sajnos kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozzuk az igazságtalan választási törvény aránytalanságait".

Az LMP-ből kiszakadt PM egyik vezető politikusa, Karácsony Gergely nem jut be az összefogás listájáról, a választókerületében pedig csak második lett, így biztosan nem lesz ott a parlamentben. "Ezzel együtt is büszke vagyok arra, hogy az egyik legmagasabb részvétel mellett, a pártlistás szavazatoknál jóval több szavazattal végeztem a budapesti 13. számú választókerületben" – írja a Facebookján, majd később még azt is hozzátette, hogy ugyan "akkor most vége", de ő mindenképpen nyertesnek érzi magát, mert sok szeretetet, támogatást, biztatást kapott. Karácsony tényleg jól szerepelt a választókerületében, több mint 38 százalékot kapott, és csak 1677 szavazattal maradt le a fideszes Szatmáry Kristóftól.

Nem minden kormányváltónak kellett ilyen jó eredmény ahhoz, hogy elégedett legyen magával: a Budapest 4. választókörzetében, Varga Mihály gazdasági miniszter ellen induló Szelényi Zsuzsa annak örül, hogy "19 859 szavazattal a 4. legjobb budapesti eredményt értem el a kormányváltók között, és nálunk szavaztak a legtöbben!", még ha "sajnos ebben a körzetben mindez nem volt elég a győzelemhez".

A választások előtt alakult minipártok közül egyelőre csak a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt jelentkezett, ők azzal is elégedettek, hogy a szavazatok 0,25 százalékát szerezték meg a választásokon. “Az előzetes adatok szerint a SEM országos listájára közel 12 ezer szavazat érkezett. Bár ez elmarad a jelöltállítási időszakban gyűjtött aláírások számától, a párt vezetői pozitívan értékelik az elért eredményt. Különösen annak fényében, hogy a nagyok mögött kilenc választókerületben a SEM jelöltjei végeztek az ötödik helyen” – írják, és azt ígérik, a választások után is aktív szereplői maradnak a közéletnek.