Bajnai Gordon nem megy a parlamentbe

Vágólapra másolva!
Az Együtt-PM vezetője nem lesz parlamenti képviselő, átadja a helyét valaki másnak. Lemond a párt teljes vezetése is. Bajnai a saját jövőjéről csak annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmat, az EP-kampánynak pedig az egyik vezető arca lesz.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon egy szerdai sajtóbeszélgetésen közölte, hogy nem akar képviselő lenni. Azt mondta, hogy a parlamenti mandátumát ugyan átveszi, de utána átadja a helyét egy Együtt-PM-es párttársának. Egyelőre nincs döntés arról, hogy ki legyen az.

Bajnai ezt a döntését azzal indokolta, hogy szerinte a politika fókusza nem a parlamentben lesz, és “Orbán Viktor ellenzéke döntően a parlamenten kívül fog szerveződni”.

Bajnai teljes erővel részt fog venni a most kezdődő európai parlamenti választási kampányban, egyelőre nincs arról döntés, hogy ő vezeti-e majd az Együtt-PM EP-listáját, de ha így lesz is, azt mondta, nem akar kimenni Brüsszelbe.

A PM-hez hasonlóan az Együtt, A Korszakváltók Pártja vezetése is lemond, és az európai parlamenti választások után teljes tisztújítást kezdeményez. Bajnai szerint június elején tarthatják meg ezt a tisztújítást. Bajnainak formálisan nincs pozíciója a pártban, hiszen az ő vezetői szerepe az országgyűlési kampányig szólt. Az Együtt-PM elnöksége hat főből áll, a három társelnök - Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor -, illetve Szelényi Zsuzsa, Gulyás József és Székely Sándor tagja a vezetésnek, tehát ők fognak lemondani.

Bajnai a sajtóbeszélgetésen azt is megerősítette, hogy az Együtt-PM nem alakít majd frakciót a parlamentben, és nem kötnek “elvtelen kompromisszumokat”. Bajnai a saját jövőjéről annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmát.

Szerda este, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: egy olyan nagy vereség után, amelyet a kormányváltók szövetsége vasárnap elszenvedett, illő dolog előrehozni a tisztújítást. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a parlamenti politizálás nem az ő legerősebb oldala. Az EP-kampánynak viszont ő lesz az egyik vezető arca. A műsorvezető kérdésére elmondta: nincsenek főpolgármesteri ambíciói, de szeretne majd támogatni valakit, aki főpolgármesterként élhető hellyé teszi Budapestet.

A választási vereség után Bajnai Gordon volt az egyetlen, aki elismerte felelősségét az elért eredményben, azt mondta, a kudarc egyik oka az volt, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak, és súlyos csalódást okoztak azoknak, akik őket támogatták. Bajnai már akkor jelezte, hogy újra kell gondolni az ellenzék szervezeti, személyi feltételeit, és programját is.