Kemény kritikával lépett elő egy MSZP-s vezető

Vágólapra másolva!
Önkritikusan beszélt a választási eredményről az ATV-ben Botka László választmányi elnök. A politikus szerint változtatni kell politikájuk tartalmán, stílusán, azt mondta: a jövőben nem elég kisebbik rossznak lenni, nagyobbik jónak kell lenni.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki létben egyetlen pozitívum van, van négy évünk építkezni, ehhez nagyon gyorsan le kell vonni a választások tanulságait – mondta Botka László, az MSZP választmányi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este.

Botka többek között arról beszélt, megértették, hogy a jelenlegi választási eredmény nem volt elég a győzelemhez, ezért változtatni fognak a politikájuk tartalmán, stílusán. Erre szükség van ahhoz, hogy 2018-ban legyőzzék Orbán Viktort.

Közölte: szombaton ül össze a párt választmánya, Mesterházy Attila pártelnök tart majd egy részletes értékelést, utána pedig több órán keresztül mindenki megszólalhat, akinek van véleménye. „Elég maratoni választmányi ülés lesz” – fogalmazott. Szerinte ez alapján kirajzolódhat az a vélemény, hogyan kell átalakítani a politikájuk tartalmát.

„Egy választási vereség után minden okunk és jogunk megvan azt önkritikára, nem volt elég, amit felmutattunk” – mondta. Szerinte a választási eredményekből látszik, hogy a Fideszben csalódottak többsége nem az MSZP-t választotta. Ráadásul Botka szerint működött az Orbán Viktor által meghirdetett centrális erőtér is, magyarán a Fidesznek van egy kétmilliós választábora, amit össze tud tartani.

A választási rendszer átalakítása miatt Botka szerint már nem működik az – ami az elmúlt két évtizedben működött –, hogy ha egy ellenzéki párt szépen építkezik, és nem követ el nagy hibát, akkor a kormány népszerűségvesztése miatt előbb-utóbb megnyeri a választásokat. Éppen ezért nem elég kisebbik rossznak lenni, nagyobbik jónak kell lenni – mondta. Kitért arra is, hogy Bajnai Gordonhoz hasonlóan látja a baloldal helyzetét.

Botka szerint a választási eredményből az is látszik, hogy az MSZP szervezetileg nincs jelen a kisebb településeken, versenyhátrányba kerültek a Fidesszel szemben. Korábban tradicionálisan az MSZP-nek volt a legnagyobb szervezetrendszere, ezt az előnyüket azonban elveszítették az elmúlt években. Ezért nagyon fontos, hogy alulról kezdjenek építkezni.

„A baloldal veresége azt jelenti, hogy az emberek nem bennünk látták a jövőt” – mondta. Ennek személyi, stílusbeli, hitelességbeli okai is vannak. Kifelé akkor tudnak hitelesek lenni, ha a vereség után nem magyarázkodnak, hanem elmondják, hogy tanultak a hibákból.

A választmányi elnök emlékezett arra is, hogy az ősszel tisztújítást tartanak a pártban. Arra a kérdésre, hogy nem kéne-e a tisztújítást előrehozni az EP-választás utáni napokra, azt felelte: könnyű lenne, ha csak személyi kérdésekről lenne szó. Ennél szerinte bonyolultabb a probléma, politikai tartalomhoz kell megfelelő vezetőket választani.

Nem kívánta kommentálni Mesterházynak azt a döntését, hogy nem mond le az elnöki posztról. A szombati választmányi ülésen szerinte ez a kérdés is szóba fog kerülni. Szerinte a lemondás és a maradás mellett is vannak érvek.

Arra a kérdésre, hogy Horváth Csaba mindenképpen főpolgármester-jelölt lesz-e, Botka azt mondta: néhány nappal a választások után nincs semmi kőbe vésve.