Mesterházy: Együttműködésre vagyunk kárhoztatva

Vágólapra másolva!
A választási vereség utáni első interjújában az MSZP elnöke nagyrészt a külső körülményekre fogta a vereséget, de megemlített néhány stratégiai hibát is az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A lemondás nem fordult meg a fejében, mert az önkormányzati választásokig szól a mandátuma. 
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila MSZP-elnök a frakcióalakításokról azt mondta, hogy korábban megállapodtak a szövetségeseikkel, hogy nem fogják egymás képviselőit csábítani, hogy üljenek be az összefogás különböző frakcióba. Megerősítette, hogy az összefogás pártjai külön indulnak az Európai Parlamenti választásokon, aminek szerinte nincs nagy jelentősége a hazai politikai helyzet szempontjából. Fontosabbnak tartja az ősszel esedékes önkormányzati választásokat, ahol szerinte érdemes lesz ismét együttműködésen gondolkodniuk.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy eszébe sem jutott felajánlani a lemondását, a párt kongresszusától kapott felhatalmazása ugyanis három választásra szól, amelyből kettő, az EP és az önkormányzati még hátravan.

A kampányt értékelve elmondta, hogy szerinte mindenki mindent megtett, a gyenge szereplésért elsősorban a külső körülményeket (választási rendszer, médiatúlsúly) hibáztatja, ugyanakkor elismerte, hogy ők is követtek el stratégiai hibákat. Például, hogy nem vitáztak a Jobbikkal, amely tőlük és a Fidesztől is szabad teret, surranópályát kapott, hogy eljuttassa üzeneteit az embereknek. Azt is hibának tartja, hogy lebecsülték a közmédia szerepét, pedig a kistelepüléseken élők csak onnan tájékozódnak.

Alapvetően viszont azt gondolja, hogy jól tették, amit tettek, és igazából nem is volt más választásuk, az új választási rendszer miatt ugyanis "összefogásra vannak kárhoztatva", viszont ha nem hitt volna abban, hogy van értelme együttműködni, akkor nem is fogott volna bele.