Mikor jöhet az újraszámlálás?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Várhatóan mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a parlamenti választás egyéni választókerületi eredményét szombaton. Ezzel megnyílik az út a jogorvoslatok előtt is, de a szavazatok újraszámlálására csak akkor van mód, ha a szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el a számlálás során.

Az egyéni választókerületi eredmény ellen három napon belül lehet fellebbezést benyújtani az NVB-hez. A határidőt naptári napban és a választási bizottság döntésének meghozatalától számítják, azaz a szombati határozatok ellen kedden 16 óráig lehet jogorvoslattal élni. A határidő jogvesztő, azaz igazolásokat nem vesznek figyelembe.

Fellebbezést a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölőszervezet, valamint az ügyben érintett természetes és jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet nyújthat be.

A választókerületi eredmény elleni fellebbezés elbírálására három napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak, azaz a legkésőbb kedd 16 óráig benyújtott fellebbezést péntekig, április 18-áig kell elbírálnia a testületnek. A fellebbezést azonban érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha a beadványozó nem bizonyítja a törvénysértést.

Ha a törvénysértésekre alapított fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges, a Nemzeti Választási Bizottság köteles a szavazatokat újraszámlálni. Erre hat nap áll rendelkezésére, azaz a határidő április 21. A szavazatok újraszámlálását azonban csak amiatt nem rendelik el, mert kicsi a szavazatkülönbség. Újraszámlálás csak akkor történhet, ha a szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el. Az NVB határozata elleni bírósági felülvizsgálati kérelem benyújtására három nap áll rendelkezésre, és a Kúriának ugyancsak három napja van a kérelem elbírálására.