Mesterházy nem mond le, sőt, folytatni akarja

Vágólapra másolva!
Októberben tart teljes tisztújítást az MSZP - döntött a szocialisták országos választmánya szombaton. Mesterházy Attila pártelnök azt mondta, ezen ismét elindul az elnöki posztért, Botka László választmányi elnök viszont kitérő választ adott. A szocialista politikusok szerint is önkritikus és érzelmektől sem mentes vitát folytattak a szocialisták a választmányon a vereségről. Úgy látják, a többi között azért vesztettek, mert alábecsülték a Jobbikot, nem törődtek a kistelepülésekkel, és későn kötötték meg az összefogást.
Vágólapra másolva!

Az EP-választások után kibővített választmányi ülést, az őszi önkormányzati választások után pedig teljes tisztújítást tart az MSZP - döntött szombaton a párt választmánya. Botka László választmányi elnök bejelentette, hogy ha az önkormányzati választások október 5-én lesznek, akkor október 11-én hívja össze a választmány a tisztújító kongresszust.

Újságírói kérdésre Mesterházy Attila pártelnök azt mondta, hogy az októberi tisztújításon ismét elindul az elnöki posztért. Botka ugyanerre a kérdésre kitérő választ adott, úgy fogalmazott, hogy "nagyobb a feladat, mint egy személycsere". Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van az MSZP-ben - mondta Botka.

Botka és Mesterházy is azt mondta, hogy a választmányon több órán keresztül "önkritikus, de konstruktív vitát" folytattak arról, mi okozta a vereséget. Botka kijelentette, hogy nem volt olyan javaslat, amely Mesterházy és az elnökség távozását sürgette volna. Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón negyedórán keresztül sorolta a hibákat, amelyek szóba kerültek az ülésen. Ezek a vereséghez vezető hibák a pártelnök szerint a következők:

- "A kistelepüléseken nem voltunk jelen, a mozgalmi akciók elmaradtak."
- A civil kapcsolatok sem kellően erősek.
- "Későn jött létre a szövetség a baloldali pártok között, kevés volt az idő az egységes kampányra."
- A 8 pont is későn érkezett, nehéz volt eljuttatni az emberekhez.
- A baloldal programja "érzelmi azonosulásra kevés lehetőséget adott, nem bírt kellő hatással".
- A szocialisták "társadalomlélektani ismerete" rossz volt: "nem értettük meg az elmúlt években végbement változásokat".
- A rezsicsökkentésnek nem volt meg az ellenszere, "bonyolult választ adtunk rá".
- "Hitelességi deficitben volt" a baloldal: "nem hitték el, hogy meg tudjuk, akarjuk valósítani a programunkat".
- "Farkasvakságban szenvedtünk, csak a saját közösségünkben mozogtunk, beleértve a miniszterelnök-jelöltet is"
- A félelemből, apátiából nem tudták kimozdítani a szavazókat
- A Jobbik "szabadon hagyása hibás stratégia volt, a Jobbik karanténba zárása nem elég"
- A Simon-ügy és negatív ügyek sok szavazót vittek el.

Mesterházy bejelentette, hogy miután ezeket felismerték, már holnaptól "radikális és mélyreható" változásokat indítanak el. Például elkezdik a politikai tartalom újragondolását, a szervezet átalakítását, a szervezetépítést a kistelepüléseken, és nyitnak a civil szervezetek felé. További feladat a pártelnök szerint, hogy a szocialisták "alternatív nyilvánosságot" teremtsenek maguknak, hogy ellensúlyozzák a "a Fidesz médiafölényét".

Mesterházy azt is mondta, hogy a baloldali szövetségesekkel együtt fognak működni az önkormányzati választásokon, de nem kötnek országos megállapodást. Mindenhol a helyi szervezetekre bízzák, kivel kötnek szövetséget. Ezt szerinte további pártokat és civileket jelent.