Rogán egy vidéki házat is kihagyott a nyilatkozatából

Vágólapra másolva!
Rogán Antalnak budapesti lakása mellett több örökölt ingatlana is van, de ezeket sem sikerült pontosan feltüntetni a vagyonnyilatkozatában. Egy szülőfalujában lévő ingatlan évekkel ezelőtt eltűnt a bevallásból, pedig a tulajdoni lap szerint továbbra is tulajdonrésze van benne.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal az elmúlt napokban többször kényszerült arra, hogy módosítsa a február elején leadott vagyonnyilatkozatát, mert nem pontosan tüntette fel a budapesti lakása adatait. A vagyonnyilatkozat nyomtatványán külön figyelmeztetik a képviselőket, hogy a nyilatkozatot az ingatlan-nyilvántartási adatokkal megegyezően kell kitölteni, de a tulajdonában lévő ingatlanok tulajdoni lapjai szerint Rogáné a többszöri módosítás után sem pontos.

A fideszes frakcióvezető többször is örökölt ingatlant. Először 1998-ban az édesapja halála után örökölt tulajdonrészt a családi házukból és egy gyepből. Ezek az ingatlanok az első képviselőként leadott vagyonnyilatkozataiban még szerepeltek (Rogán Antal 1998-ban lett képviselő, de a vagyonnyilatkozatok csak 2002 óta nyilvánosak, ezért csak az azóta leadott bevallásokat tudtuk megnézni).

Rogán akkor azt állította, hogy az 1200 négyzetméteres teleken álló 200 négyzetméteres szakonyfalui háznak felerészben a tulajdonosa. Ez azonban a tulajdoni lap szerint nem igaz: a háznak felerészben Rogán édesanyja a tulajdonosa, és a másik felén osztozik Rogán a testvérével, így mindketten csak negyedrészben tulajdonosok.

Ez a szakonyfalui családi ház és a vele együtt örökölt gyep 2006-ban eltűnt Rogán vagyonnyilatkozataiból. Mivel akkor szerezte első budapesti lakását, korábban azt feltételeztük, hogy a lakásvásárlás miatt túladott a házban és a gyepben lévő tulajdonrészén. Ez azonban nem igaz, a tulajdoni lap szerint Rogán továbbra is negyedrészben tulajdonosa a családi háznak. Írásban megkérdeztük Rogán Antalt, hogy ez az ingatlan miért nem szerepel már a vagyonnyilatkozatában, de nem adott egyértelmű választ. Mindössze annyit írt ezzel kapcsolatban, hogy "a szakonyfalui ingatlan édesapám öröksége, amit 1998-ban bekövetkezett halála után örököltünk".

Cikkünk megjelenése után Rogán Antal egy üzenetben kiegészítette korábbi válaszát, azt írta, hogy erről a házrészről "amelyben egyébként édesanyám a húgommal lakik, korábban lemondtam a húgom javára, ezt a húgom és közöttem kötött szerződés is rendezi!" Ezért szerinte cikkünk címe "erős túlzás és félrevezető".

Egy korábbi cikkünkhöz gyűjtöttük össze, hogy a vagyonnyilatkozatai alapján hogyan alakult Rogán vagyona

Másodszor 2008-ban, a nagymamája halála után örökölt ingatlanokat Rogán: egy balatonlellei üdülő és egy szakonyfalui ház részét.

A szakonyfalui 1165 négyzetméteres telken álló 100 négyzetméteres házról Rogán azt írta a vagyonnyilatkozatban, hogy felerészben tulajdonosa. A tulajdoni lap szerint viszont ennek is csak a negyede az övé: felét az édesanyja tulajdonolja, a negyedik negyedét pedig a testvére. Rogán ezt a különbséget kérdésünkre azzal magyarázta, hogy "édesanyám az öröklésben első ranghelyről nagyanyám egyetlen lányaként lemondott, nagyszüleim minden tulajdonát, beleértve a szakonyfalusi erdőt és földeket az 1870-es években épült parasztházzal, húgommal ketten örököltük. Ezeket azóta is közösen használjuk".

A balatonlellei üdülőről viszont pontosan írta be a vagyonnyilatkozatba, hogy felerészben tulajdonosa. Ezt a házat Rogán nagymamája öt hónappal a halála előtt, 2008. június 2-án vette meg. A házat a nagymama 2008 novemberi halála után Rogán és a testvére fele-fele részben örökölte meg. Az örökölt nyaralónak talán Rogán felesége, Gaál Cecília örülhetett a legjobban, hiszen ő pont Balatonlelléről származik, még a Pasa Parkban lévő lakása vásárlása idején is Balatonlellén volt az állandó lakcíme.

Rogán az Origo kérdéseire hosszan ír arról, hogy a nagyszülei gazdálkodó, "spórolós" emberek voltak, akiknek jelentős földtulajdonuk volt, nemcsak Szakonyfaluban, hanem osztrák földek is voltak a tulajdonukban még 1945 előttről. "1949 és 1990 között ezeket az osztrák földeket helyi osztrák gazdák bérelték, a bérleti díjnak megfelelő összeghez a család csak a rendszerváltás után jutott hozzá." A földeket később a nagyszülők eladták, az árát pedig nem költötték el. Volt szőlőjük Badacsonytomajban is, "egész gyerekkoromban oda jártunk nyaranta földet művelni, szüretelni". A család erdőgazdálkodással is foglalkozott, "minden évben jelentős mennyiségű épületfa, fenyő, fenyőgally, tűzifa kitermelésével is foglalkoztak nagyszüleim" – írta Rogán.

A képviselő szerint "miután 2007-ben feleségemmel, aki balatonlellei, összeházasodtunk", a nagymamája az összes megtakarításából, beleértve az osztrák földből származó bevételt, és az eladott badacsonytomaji ingatlan után járó összeget is, megvásárolta a 875 négyzetméteres balatonlellei földet, rajta az 1920-as évek végén épült házzal.

"A bárki számára nyilvánosan hozzáférhető vagyonbevallásom pontos és törvényes. Minden dokumentumot bemutattam a Mentelmi Bizottságnak. A vagyonnyilatkozatomban foglaltak mindenben megfelelnek a közhiteles tulajdoni nyilvántartáson szereplő adatoknak. A vagyonnyilatkozatot ugyanis a közhiteles tulajdoni nyilvántartás alapján kell kitölteni" – írta Rogán az Origónak.