Nyugatra költözött a Jobbik

választás 2014 jobbik gyengébb körzetek
A Jobbik választási kampánnyitója Miskolcon, a Generali Arénában
Vágólapra másolva!
A Jobbik egy olyan megyében javított a legtöbbet, ahol csak újonc képviselők indultak, az északkelet-magyarországi eddigi erős megyék viszont egy kivétellel leszerepeltek. Borsod volt az egyetlen megye, ahol számszerűen is kevesebb szavazatot kaptak, mint négy éve. A Jobbik a Dunántúlnak köszönheti a pár százalékpontos növekedését.
Vágólapra másolva!
Szimpatizánsok a vasárnap esti eredményvárón - további fotókért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"A választás egyik pozitívuma, hogy kiegyenlítődött a Jobbik támogatottsága, már nem mondhatják ránk, hogy regionális párt lennénk, hiszen a Dunántúlon is egyre erősebbek vagyunk" – jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke a vasárnap éjjeli keserédes sajtótájékoztatóján.

A Jobbik valóban feltűnően megerősödött a Dunántúlon, a 2010-es választáshoz képest sorrendben Somogyban (8,8 százalékponttal), Zalában (8 százalékponttal) és Baranyában (6,8 százalékponttal) múlta felül legjobban a négy évvel ezelőtti szavazatarányát. Ez különösen annak fényében meglepő, hogy a Jobbik a kampányban inkább az északkelet-magyarországi megyékre helyezte a hangsúlyt, de ott végül rosszabbul szerepeltek az előző választáshoz képest.

Heves lett a legerősebb

Borsod-Abaúj-Zemplén volt az egyetlen megye, ahol számszerűen kevesebb szavazatot gyűjtöttek, mint négy éve (bár az alacsonyabb részvétel miatt így is 2,2 százalékponttal nőtt a részarányuk). Borsodnál csak Budapesten sikerült kevésbé növekednie a Jobbiknak, és a számok alapján a párt másik erős megyéje is kifulladni látszik: Szabolcs-Szatmárban mindössze 1200-al szereztek több szavazatot, mint négy évvel korábban.

A Jobbik támogatottságának növekedése 2010-ről 2014-re. A citromsárga stagnálást jelez (Budapest a legkisebb, 1,22%-kal), a vörös növekedést (a legnagyobb Somogy, 8,81 százalékkal) Forrás: Origo

Az északi megyék közül Nógrádban is alig volt fejlődés. Az egyetlen kivétel Heves, ahol a párt három erős embere indult: Vona Gábor elnök, Sneider Tamás alelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő. Ráadásul Borsod helyett Heves lett a legerősebb megye, listán 31 százalékot szerzett itt a Jobbik. Mirkóczki Ádám például 15 százalékponttal szerzett több szavazatot Egerben, mint a jobbikos jelölt ugyanitt négy éve (bár az összehasonlítás sem teljesen működik, mivel a választókerületi határok módosultak). A gyöngyösi körzetben induló Vona Gábor is 10 százalékponttal szerzett többet, mint négy éve az első fordulóban.

Vona Gábor értékeli az eredményeket vasárnap este - további fotókért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Jobbik számára jó eredményt hozó dunántúli választókerületekben számos olyan jelölt indult, akik először szálltak be a választási versenybe. Ez alátámaszthatja a jobbikosok állítását, amely szerint az új jelöltek képzettebbek és mérsékeltebbek, mint elődjeik (a Jobbik új jelöltjeiről itt olvashatnak). Az különösen meglepő, hogy a legtöbbet fejlődő Somogyban mind a négy jelölt újonc, nem indult a 2010-es választáson. Ilyen például Ander Balázs, aki az egyetlen újonc képviselő lesz a Jobbik-frakcióban, ugyanis az országos lista 20. helyét kapta meg. Ander a barcsi körzetben szerzett 24 százalékot, ami éppen a duplája a 2010-ben indult jelölt eredményének, ráadásul a második helyet is megszerezte. Marcaliban Mátyás Balázs 9 százalékponttal szerzett többet, mint elődje, és 23 százalék körüli eredményével épphogy lemaradt a második helyről.

Hiába javítottak

Zala megyében volt a második legerősebb az előretörés, a kifejezetten sok lakossági fórumot tartó keszthelyi jelölt, a szintén újonc Selmeczi Zsuzsanna 50 százalékot javított elődjéhez képest, 24 százalékkal magabiztosan szerezte meg a második helyet. Ugyanígy 8 százalékpontot javított a nagykanizsai Zakó László, ő 27 százalékot ért el, de a számottevő javulás ellenére nem sült el jól neki a választás, ugyanis pont a 24. a Jobbik listáján, így vélhetően ki fog esni a parlamentből, ahol a MIÉP után a Jobbik képviselője is lehetett.

A Jobbik a kampánynyitóját is Miskolcra szervezte - a rendezvényen készült további fotókért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Hasonlóan járt az eredményét megduplázó pécsi Németh Zsolt, aki a javulás ellenére elvesztette parlamenti helyét. A dunántúli megyék után Hajdú-Bihar szerepelt a legjobban, az egyik debreceni körzetben induló Kőszeghy Csanád Ábel 8 százalékpontot javított négy évvel korábbi eredményéhez képest: 22 százalékot szerzett.

A Jobbik dunántúli képviselői közül többen is jelentősen javítottak négy évvel ezelőtti eredményeiken. A balatonfüredi Kepli Lajos 9 százalékpontot javított, akárcsak a most Pápán induló Ferenczi Gábor, viszont kettejük közül csak Kepli csusszan be a Jobbik listájáról, az utolsó előtti helyen. A Körmenden induló Bana Tibor 22 százalékot ért el, 6 százalékpontot javítva, ezzel a második helyet is megszerezte.