Nézze meg, hogy betonozná be magát a Fidesz Budapesten!

fővárosi közgyűlés összetétele kompenzáció
Vágólapra másolva!
Rogán Antal és Kósa Lajos pénteken mutatták be, hogyan módosítaná a Fidesz az önkormányzati választási rendszert. A legkomolyabb változás a Fővárosi Közgyűlést érintené, ahová eddig pártlistákról kerültek be a képviselők, Kósáék tervei szerint viszont ezentúl a 23 kerületi polgármester és 10, kompenzációs listáról bejutó polgármester-jelölt ülne a testületben.
Vágólapra másolva!

De mi ez az egész?

Kiszámoltuk, hogyan nézne ki a Fővárosi Közgyűlés, ha a képviselőket a Fidesz által most javasolt rendszerben (az ábrán új rendszer) választanák, a budapesti szavazók pedig ugyanúgy és ugyanannyian szavaznának, ahogyan az április 6-i országgyűlési választáson. Ebben az esetben a 23 kerületből 16-ban fideszes, 7-ben pedig az baloldali összefogás által jelölt polgármestert választanának, a 10 kompenzációs helyből pedig 3 jutna a Fidesznek, 4 a baloldalnak, 2 a Jobbiknak és 1 az LMP-nek. A Fidesznek tehát 19 fős többsége lenne a közgyűlésben. Ez látható az első fülön elérhető ábrán.

A második fülön elérhető ábra azt mutatja, hogyan nézne ki a Fővárosi Közgyűlés, ha a tagokat a jelenlegi, pártlistás rendszerben (régi rendszer) választanák az április 6-i országgyűlési választási adatok szerint. Itt már a Fidesz és a baloldal ugyanannyi képviselőt küldene a testületbe, a Jobbiknak 4, az LMP-nek 3 képviselője lenne.

Megnéztük ugyanezt a május 25-i európai parlamenti választásokon leadott budapesti szavazatokkal is, ekkor ugyanis a baloldalon nem volt összefogás. Ebben az esetben a Fidesz által most javasolt rendszerben minden kerületnek fideszes vezetője lenne, a többi párt csak kompenzációs listáról juttathatna képviselőt a közgyűlésbe. A Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM 2-2 főt, a Jobbik, az LMP és a szocialisták pedig 1-1-et. A Fidesz többsége itt óriási, 26 képviselőjük lenne.

A pártlistás rendszerben viszont még az EP-választás eredményei alapján, tehát széttagolt baloldallal sem lenne meg a Fidesz abszolút többsége: 16 fideszes, 4-4 DK-s, Együtt–PM-es és szocialista, 3 jobbikos és 2 LMP-s kerülne be.