Vágólapra másolva!
Hiába találta meg a gyilkosok ruháját és lőszereit, a bíróság jogerős döntése szerint ez még nem nyomravezetés.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék jogerősen elutasította azt a keresetet, amelyben a móri ügyben kitűzött 25 milliós nyomravezetői díjat követelte Sz. István. A bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét.

A férfi 2006-ban talált egy fémkeresővel a Tatabánya és Tarján közötti erdős területen Skorpió gépfegyver válltámaszt, hátizsákot, lőfegyvereket, lőszereket és egyéb ruházatot. Ezeket a rendőrségnek átadta. Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, a 2002-es mészárlás elkövetőit 2007-ben fogta el a rendőrség, a tárgyakról pedig utóbb kiderült, hogy hozzájuk köthető. A férfi szerint járt volna neki a nyomravezetői díj, de a rendőrség ezt nem fizette ki neki, ezért polgári pert indított.

A bíróság szerint azonban a nyomravezetői díjról szóló rendőrségi felhívás alapján a nyomravezetőnek "olyan információkkal kellett szolgálnia, amelyekből az elkövetők személyi adatai és tartózkodási helyük megállapítható, és az eljárás során bizonyítékként felhasználható", írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. A felhívásban emellett az is benne volt, hogy a nyomravezetőnek "konkrét adattal kell szolgálnia a bűncselekmény elkövetőinek kilétére és tartózkodási helyére".

A bíróság indoklása szerint a felperes által megtalált tárgyak bizonyítási eszközeként szolgáltak ugyan, de a fentiek miatt "nem minősültek a díj kifizetését megalapozó teljesítésnek". A Törvényszék közölte: az ORFK helyesen járt el akkor, amikor nem fizetett Sz. Istvánnak nyomravezetői díjat.