Mindenkivel jót tett a másságát vállaló Lakner Zoltán

lakner zoltán, coming out
Vágólapra másolva!
Lakner Zoltán politológus szerdán bújt elő, és vállalta nyíltan, hogy meleg. A hétvégén kezdődő Budapest Pride-hoz időzítette a bejelentését. A meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer közösség fesztiváljának szervezői szerint ezzel nemcsak az ő ügyüket segítette, hanem azt is, hogy a többségi társadalom hitelesebb képet kapjon róluk.
Vágólapra másolva!

"Élem az életem, melegként, családban, mert nekem így jó. Nem egy nagy dolog. Nem bujkálok" - írta ki egy hosszú vallomás részeként Lakner Zoltán politológus szerdán este, hét óra előtt nem sokkal a Facebook-oldalára. A médiában gyakran szereplő politikai elemző azért most döntött úgy, hogy coming outol - vagy ahogy magyarul nevezik a másság nyilvános felvállalását: előbújik -, mert pénteken ő fogja megnyitni a Budapest Pride rendezvényét.

A Facebook-bejegyzést csütörtök délutánig több mint háromezren lájkolták, több mint nyolcszázan megosztották, és több mint négyszáz - többségében támogató, gratuláló - komment is érkezett hozzá. Szerettük volna megkérdezni Lakner Zoltánt, hogy milyen gondolatai voltak a bejelentés előtt, és milyen reakciókat kapott utána, de azt mondta, a pénteki megnyitó előtt már nem szeretne nyilatkozni.

Úgy tudjuk, még az LMBTQ (azaz leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösségben is voltak, akiknek kellemes meglepetés volt Lakner bejelentése. A Pride szervezői egyeztettek vele arról, hogy tesz-e bejelentést, vagy sem. Szerették volna ugyanis elkerülni, hogy a megnyitón egy olyan ember beszéljen, akit sokan az LMBTQ közösséghez kötnek, de nyilvánosan még nem vállalta fel a másságát. Ez az elképzelés találkozott Lakner Zoltán céljával is, ő is gondolkodott már azon, hogy hogyan szeretne előbújni. Végül ő döntötte el, hogy előbb a Facebookon fog bejelentést tenni - mondta el az Origónak Hanzli Péter, a Háttér Társaság ügyvivője, a Pride egyik szervezője.

A fesztivál megnyitójára általában olyan személyeket kérnek fel, akik már korábban felvállalták a másságukat - ilyen volt a tavalyi megnyitót tartó Bán Zsófia -, vagy olyanokat, akikről a szervezők úgy gondolják, hogy olyan fontos dolgokat tudnak mondani, amik egybevágnak a Pride szellemiségével - így lesz ott az idei megnyitón Esterházy Péter író és Heller Ágnes filozófus is. Hanzli Péter azt mondta, Lakner Zoltán neve már tavaly is felmerült a szervezőkben, de a politológus akkor nem tudta elvállalni a felkérést.

Hanzli szerint egy ilyen előbújás mindenképpen erősíti az LMBTQ-ügyet. A másságukat vállaló ismert, közéleti emberek segítik a "láthatóságot", azaz azt, hogy a többségi társadalom tagjai is lássanak maguk előtt olyan LMBTQ embereket, akiket már a szakmai teljesítményük alapján megismertek, megszerettek, mondta Hanzli. "Ha megismernek a magánéletükből egy újabb részt, látni fogják, hogy ő is ugyanolyan tagja a társadalomnak, mint ők. Ez segítheti, hogy reálisabb kép alakuljon ki az emberekben" - mondta.

De egy ilyen előbújás az LMBTQ közösség tagjainak, is fontos és sokat jelenthet. Hanzli szerint sok példa van arra, hogy egy hétköznapi embert egy ismert ember nagy nyilvánosság előtt felvállalt előbújása segítette hozzá ahhoz, hogy ő is felvállalja magát például a családja, a barátai előtt.

Ungárt hátráltatta, Radicsot tönkretette

A Budapest Pride apropóján coming outolt 2007-ben Szetey Gábor, a Gyurcsány-kormány akkori személyügyi államtitkára is. Ő tartotta a fesztivál megnyitóbeszédét, amelyben így fogalmazott: "Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Mint Ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik - remélem - meghallják ezeket a mondatokat. Huh! Kimondtam."

Az államtitkárról nem sokkal később sértő fotómontázs jelent meg a Lánchíd Rádió honlapján, ami ellen Gyurcsány Ferenc tiltakozott, és ami miatt két, a közzétételért felelős munkatársát elbocsátotta a rádió. Szetey Gábor 2008 januárjában távozott posztjáról arra hivatkozva, hogy elfogadott egy külföldi állásajánlatot.

Politikusként vallott homoszexualitásáról Sebián-Petrovszki László is. Ő 2009-ben lett a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára, és az akkori vagyonbevallásában szerepeltette, hogy Sugár Bertalannal él együtt. Az énekessel később együtt is a sajtó elé álltak, vállalva kapcsolatukat. Azt is nyilvánosan vállalták, amikor öt év együttélés után szakítottak. Sebián-Pterovszki azóta is aktív a közéletben, jelenleg a Demokratikus Koalíció operatív igazgatója.

Szetey és Sebián-Petrovszki volt az első két, kormányzati posztot is viselő férfi, aki vállalta a másságát, de nem ők voltak az első coming outoló politikusok. Az SZDSZ-es Ungár Klára 2001-ben az Élet és Irodalomban írt homoszexualitásáról, majd 2005-ben tévéinterjúban erősítette meg ugyanezt. Az Indexnek tavaly azt mondta, nem könnyítette meg a politikusi működését a coming out. Szerinte a helyzete a liberális párton belül is nehezebbé vált. „Azt tudták, hogy nyíltan állást foglalni ez ellen nem pc, de zárt ajtók mögül érkeztek olyan hírek, amelyek nem a támogatásról tanúskodtak” – emlékezett vissza az Indexnek, szerinte a leszbikusságának is köze volt ahhoz, hogy nem választották be a párt ügyvivői közé.

Kulka János Billy Flynn szerepében Kander-Ebb-Fosse Chicago című musicaljének próbáján a Centrál Színházban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Radics Péter újságíró 2001-ben vallotta meg másságát, majd 2010-ben a Blikknek beszélt arról, hogyan változott meg körülötte minden azóta. A művészvilágból Kulka János, Alföldi Róbert, a már említett Sugár Bertalan és Lakatos Márk is évekig-évtizedekig tartó titkolózás után beszélt nyíltan arról, hogy saját neméhez vonzódik. Ők nem nyilatkoztak azóta arról, hogy megváltozott-e az életük emiatt, Kulka János mindenesetre már tavaly is erélyesen szállt szembe a buzizó Kerényi Imre megjegyzésével, idén pedig Kerényi újabb megjegyzései után Orbán Viktor miniszterelnöknek levelet is írt az ügyben.

Berlintől Szingapúrig

Magyarországon Lakner Zoltán az első, aki a Facebookon közölte másságát, külföldön azonban már korábban is előfordult ilyen eset: Szingapúrban a demokrata párti Vincent Wijeysingha coming outolt így. Az erről beszámoló cikk szerint pozitív visszajelzéseket kapott a poszt, helyben ismert színésznők, írók gratuláltak neki, és fejezték ki tiszteletüket online, nem csak kommentben, hanem önálló Twitter bejegyzésekben is. Szintén pozitív tapasztalatokról beszélt a coming outja kapcsán Klaus Wovereit, Berlin szociáldemokrata polgármestere. Ő a 2001-es választási kampányban vallott másságáról, a Time magazin - előfizetéssel olvasható - cikkében azt írja, a politikus utólag úgy látja, a bejelentés megerősíthette a kampányát.

Noha Magyarországon konzervatív, keresztény, jobboldali politikus nem coming outolt, külföldön ez sem ismeretlen. Jörg Haider meleg szeretője a politikus halála után vallotta meg viszonyukat, Mike Fleck amerikai republikánus politikus 2012-ben vallott magánéletéről, nem osztatlan sikerrel. Roberto Arango Puerto Ricó-i szenátor melegellenes politikai megnyilvánulások - például az örökbefogadási joguk ellen való voksolás - után, egy melegoldalon talált fotósorozatának nyilvánosságra kerülése után vallotta meg másságát.