Bajba jutott vitorlásokat metettek a Balatonon

Balatonkenese, 2014. július 10.
A 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenesénél 2014. július 10-én. 
MTI Fotó: Turcsi Gábor
Balatonkenese, 2014. július 10. A 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenesénél 2014. július 10-én. MTI Fotó: Turcsi Gábor
Vágólapra másolva!
Befutott a kikötőbe péntek reggelre a Kékszalag vitorlásversenyen induló hajók nagy része. A vizimentők 25-30 hajót vontattak ki, két tucatnak tört el az árboca.
Vágólapra másolva!

A vihar miatt bajba került vitorlásokat mentettek a 46. Kékszalag Audi Nagydíj helyszínén péntekre virradóra.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs igazgatója az MTI-nek péntek hajnalban azt mondta: folyamatosan érkeznek a hívások a bajba jutott vitorlások mentésére. A Balatonon hét hajójuk egyfolytában kint van, és dolgozik a bajba jutottak mentésén.

A vízimentők szerint 40-60 kilométer/órás szélerősségű a vihar, helyenként esik az eső, és rosszak a látási viszonyok. A verseny 522-es rekordszámú indulója közül 100-150-re tehető azok száma, akik felkészületlenül vágtak neki a távnak, és jó esetben menet közben feladták a küzdelmet.

Eddig 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árboc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló esetében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani. A vízbe kerülteket mind kimentették, eltűnt emberről nincs hír, néhányan megsérültek, azok közül a legsúlyosabb vállficam, illetve kézfejtörés volt eddig.

A mezőny nagy része már a kikötőkben van, reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen.

Csütörtök reggel 522 hajó vágott neki a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak. A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Az időjárási körülmények tegnap sem voltak ideálisak. Forrás: MTI/Turcsi Gábor